Tudomány-Tech

Díszprofesszori címet kapott Karikó Katalin a Műegyetemen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 3. 14:30

Karikó Katalin kutatóbiológus munkássága elismeréseként a BME és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közösen létrehozott kitüntetését, a Neumann János professzori címet kapta szombaton.

Ünnepi szenátusi ülést tartottak szombaton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), írja az MTI. Az ülésen átnyújtották Karikó Katalin kutatóbiológusnak a BME és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közösen létrehozott kitüntetését, a Neumann János professzori címet.

Karikó Katalin „munkásságát Neumann János örökségéhez méltónak érezzük, a Neumann gondolatai alapján felépített számítógéphez hasonlóan az mRNS-Covid oltás is az egész emberiség életére hatással van” – fogalmazott Czigány Tibor, a BME rektora.

Karikó Katalin a szintetikus mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiáját alapozta meg felfedezésével, 2020-ban a szabadalma alapján készült el a világon elsőként a klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs Pfizer-Biontech Covid-19 vakcina.

Karikó Katalin az elismerést megerősítő oklevél és plakett átvétele után a jelen lévő doktorjelöltekkel osztotta meg jótanácsait. Azt mondta, hogy olyan munkát válasszanak, amit örömmel csinálnak, és úgy fogalmazott: 

Valójában a pénz nem boldogít, alkotni, másokon segíteni, gyógyítani, tanulni, tanítani mind nemes feladatok, ezek adják az örömöt.


Karikó Katalin ezekben a napokban egy sor díszdoktori és egyéb tiszteletbeli tudományos címet kapott a világ legrangosabb egyetemeitől, a Harvardon például Tom Hanks amerikai flimszínésszel együtt lett az egyetem díszdoktora.

Beindítják a Neumann János Programot

Ünnepi szenátusi ülésen Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Hankó elmondta, hogy útjára indítják idén a Neumann János Programot, amelynek célja, hogy „a magyar innovációval a hazai hozzáadott értéket növelve tisztelegjünk Neumann János előtt”.

Nem kevesebb célt tűztünk ki magunknak mintsem azt, hogy 2030-ra Magyarország Európa legjobb tíz innovátora közé kerüljön, a világban a legjobb 25 innovátor között legyen 

–  fogalmazott Hankó Balázs.

Közölte, három területen kell előrelépni: több kutató-fejlesztőre van szükség, növelni kell a vállalkozások innovációs potenciálját, valamint a szabadalmak számát is növelni kell, és mindehhez a Neumann János Program kilenc intézkedést javasol.

Nyitókép: Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője, miután átvette a Neumann János professzori címet Czigány Tibor rektortól (j) és Beck Györgytől, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnökétől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ünnepi szenátusi ülésén az egyetem aulájában 2023. június 3-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Tudomány-Tech#tudomány#karikó katalin#neumann jános#BME

Címlapról ajánljuk