Tudomány-Tech

Ilyen sem volt még: élő adás a Marsról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 1. 11:05

Az Európai Űrügynökség pénteken megpróbálkozik egy egyórás kísérleti adással: ha minden jól megy, a Mars Express műhold egyik kamerájának képét lehet élőben nézni.

Olyasmivel próbálkozik meg június 2-án, pénteken az Európai Űrügynökség (ESA), amivel eddig még soha senki: az ESA élő adást tervez sugározni a Marsról.

A NASA az Apollo-küldetések idején adott élő közvetítést a Hold felszínéről, de a Mars a Földtől való távolsága miatt jóval nagyobb kihívást jelent e téren.

Az ESA közleménye szerint a Mars körül keringő Mars Express műhold 20. születésnapja alkalmából megpróbálkoznak egy egyórás kísérleti adással. Ez azt jelenti, hogy a Mars Express egyik képalkotó eszközének, a Visual Monitoring Camera (VMC) képességeinek kihasználásával folyamatos képet sugároznak a bolygóról.


Persze ez nem lesz 100 százalékig élő adás, és ne is várjon senki 4K ultra HD minőséget tőle. A jelenlegi Föld–Mars-távolság miatt az adás kb. 18 perc késéssel érkezik meg a Földre, és a mozgókép sem lesz valami sima: nagyjából 50 másodpercenként frissülő képet lehet majd látni a vörös bolygóról.

A VMC kamera eddig csomagokban, több órás néha több napos késéssel küldte vissza a Földre a Marsról készül képeit. Az ESA mérnökei most megpróbálkoznak folyamatos adatkapcsolatot létrehozni a műholddal, és fenntartani azt legalább az egyórás élő adás idejére.

Mivel a kamera sem egy mai darab és a kísérletben is vannak bizonytalanságok, ezért az ESA óvatosan fogalmaz a péntek délután 5:45-re tervezett YouTube-os élő adás várható sikerességével kapcsolatban.


Nyitókép: a Visual Monitoring Camera és az általa a Marsról készített korábbi felvétel – Forrás: ESA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#mars#európai űrügynökség#mars express#élő adás

Címlapról ajánljuk