Vége Paora kínzásának, nem lehet többé 20 dollárért zaklatniÚj-Zélandon hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a Miami Állatkertben 20 dollárért kivit lehet simogatni, ezért petíciót indítottak a röpképtelen, éjszakai életmódot folytató madár megmentésére.
Tudomány-Tech

Vége Paora kínzásának, nem lehet többé 20 dollárért zaklatni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 24. 10:48

Új-Zélandon hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a Miami Állatkertben 20 dollárért kivit lehet simogatni, ezért petíciót indítottak a röpképtelen, éjszakai életmódot folytató madár megmentésére.

A Miami Állatkert bejelentette, hogy beszünteti a kivisimogatást, ugyanis az akkora felháborodást váltott ki Új-Zélandon, hogy petíciót is indítottak a szigetországban őshonos, nemzeti ikonnak számító madár védelmében, írja az MTI.

Az állatkert Paora nevű kivijét a látogatók 20 dollár fejében fényes nappal simogathatták, fényképezhették, holott a röpképtelen madár éjszakai állat.

Az internetre kikerült videók hatalmas felhördülést váltottak ki Új-Zélandon, és az állatbarátok petíciót indítottak Paora megmentésére.

A Miami Állatkert közölte: Paora ugyan kitűnően érzi magát náluk, de a felmerült aggodalmak miatt azonnali hatállyal beszüntetik a látogatók számára biztosított simogatását és fotózását.


Az új-zélandi Természetvédelmi Hivatal Twitter-üzenetben mindenkinek köszönetet mondott, aki kifejezte a madárral való bánásmód miatti aggodalmát.


A kivi megmentésére irányuló petíciót kedden indították online, még az előtt, hogy az állatkert a kivisimogatást lefújta. A petícióban nehezményezték, hogy Paora a hét négy napján ki volt téve a nappali fénynek, idegenek tucatjai simogatták, szelfiztek vele, nevetgéltek rajta és úgy kezelték, mint egy játékszert.

A kivik a mi különleges kincseink, nem Amerika játékszerei

– figyelmeztettek a felhívásban.

A kivitojás, amelyből Paora kikelt, 2019-ben került a Miami Állatkertbe a Smithsonian Nemzeti Állatkert és az új-zélandi kormány közötti különleges kölcsönszerződésnek köszönhetően.

Nyitókép: Newshub / YouTube

#Tudomány-Tech#tudomány#ornitológia#kivi#miami#állatkert#új-zéland#florida#egyesült államok

Címlapról ajánljuk