Tudomány-Tech

A kardszárnyú delfinek arra tanítják a fiatal egyedeket, hogyan támadják meg az emberek hajóit

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 15:34

A kutatók szerint az emberek nem jó kardszárnyú delfinnel kezdtek ki, aki bosszút esküdött.

A kutatók megfigyelték, hogy a kardszárnyú delfinek, azaz orkák, vagy más, kevésbé korrekt nevükön: a gyilkos bálnák arra tanítják a fiatalabb egyedeket, hogy hogyan támadjanak meg hajókat, csónakokat – írja a News.com.au.

2020 óta több tucat támadás történt a Gibraltári-szorosnál, az incidensek során az állatok szándékosan céloztak meg hajókat, komoly károkat okozva. A kutatók most úgy gondolják, hogy egy traumatizált egyed váltotta ki a jelenséget, a többi állat ugyanis ennek az egyednek a viselkedésmintáját követve fordulhatott az emberek ellen.

Alfredo López Fernandez kutató, tengerbiológus szerint a Fehér Gladisnak nevezett kardszárnyú delfin hajóval ütközhetett vagy fogságba eshetett, emiatt kezdte el a bosszúhadjáratát.

Ezek az állatok egy véletlen ütközést is szándékos támadásként értelmeznek, de láthatóan ez egy traumán alapuló védekező magatartás

– tette hozzá a szakértő.

Egy május 4-i támadásban három orka vett üldözőbe egy jachtot, amely a Gibraltári-szorosnál haladt. Fehér Gladis és még két kisebb kardszárnyú delfin támadta meg az embereket, pontosabban a jachtot. A két kisebb példány láthatóan azt figyelte, hogy a nagyobb miként csap le újra és újra a hajóra, derül ki a hajó német kapitányának beszámolójából.

A legénységet a spanyol parti őrségnek kellett kimentenie, a hajót egy közeli kikötőbe vontatták.

Egy másik incidensben, ebben a hónapban egy hat kardszárnyú delfinből álló csoport támadt egy vitorlásra ugyanazon a helyen. Az egyik utas, Greg Blackburn elmondta, hogy egy orka oktatta kisebbeket, hogy hogyan érdemes meglökni a hajótestet.

2020 óta több tucat ilyen támadás történt a szorosban, amely során a támadók mind kardszárnyú delfinek voltak.

Nyitókép: illusztráció – Fotó: Pexels

#Tudomány-Tech#kardszárnyú delfin#hajó#JACHT#csónak

Címlapról ajánljuk