Tudomány-Tech

A YouTube tiltólistára helyezi a Wagner zsoldossereget

rtl.hurtl.hu

2023. május 17. 17:21

Ukrajna korábban azzal vádolta meg többek közt a YouTube-ot, hogy hirdetési felületet biztosít a Wagnernek az újoncok toborzásához. 

A YouTube bűn- és terrorszervezetekről szóló tartalmaknak minősíti a Wagner-zsoldoshadsereghez kapcsolódó videókat, ezért tiltólistára helyezni ezeket – írta az orosz Moscow Times kedden.

Az orosz állam áldásával működő magánhadsereg aktívan részt vesz az Ukrajna elleni háborúban is, több brutális cselekménnyel és háborús bűnök elkövetésével is vádolják őket. A Google tulajdonában álló videómegosztó tudatta, hogy a platformon tilos „bűnszervezetekről és terrorista szervezetekről” szóló anyagokat közzétenni, csak oktatási, dokumentumfilmes, művészeti és tudományos videók esetében tesznek kivételt.

A múlt hónapban Ukrajna kulturális és információpolitikai minisztere azzal vádolta meg az olyan technológiai óriásokat, mint a YouTube és a TikTok, hogy „hatékony hirdetési felületeket” biztosítanak Wagner számára, hogy új zsoldosokat toborozhassanak az Ukrajna elleni háborúhoz.

Olekszandr Tkacsenko most elismerését fejezte ki a, amiért a cég „villámgyorsan” reagált, és eltávolította a Wagnerhez kapcsolódó tartalmakat, amelyek több mint 1 millió megtekintéssel rendelkeztek. A zsoldossereget vezető Jevgenyij Prigozsin erre válaszul felszólította az orosz hatóságokat, hogy blokkolják a YouTube-ot „oroszellenes” tartalmak terjesztése miatt, és a Google-t pedig „nemkívánatos” szervezetként tegyék feketelistára. Mint ismert, a Kreml korábban cenzúrával és „terrorizmussal” vádolta a YouTube-ot, ennek ellenére továbbra is elérhető az országban – nem úgy, mint a betiltott Facebook, Instagram vagy Twitter.

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

#Tudomány-Tech#youtube#google#wagner-zsoldossereg#terrorizmus#videók#betiltás

Címlapról ajánljuk