Tudomány-Tech

A bucsai mészárlásról csempésztek képeket az oroszok körében népszerű videójátékba

rtl.hurtl.hu

2023. május 9. 21:24

Oroszországban a háború kitörése óta egyre kevesebb független forrásból lehet tájékozódni, az online videójátékok az egyik kivételt képezik. Az alkotók a kampánnyal is azt szeretnék elérni, hogy az orosz Counter-Strike-játékosok is megismerjék a háború valós tényeit, ha már a Kreml propagandagépezete nem számol be róla.

Egy finn újság az Oroszországban népszerű videojátékot, a Counter-Strike: Global Offensive-et használná arra, hogy szembesítse az Ukrajna elleni háború borzalmaival az orosz játékosokat – írja a Telex a finn lap beszámolója alapján.

A Helsingin Sangomat nevű finn sajtótermék május 3-án, a sajtószabadság világnapján mutatta be a de_voyna nevű pályát. Ezen nemcsak a háború sújtotta Kijevben barangolhatnak a játékosok, hanem a pálya tartalmaz egy titkos szobát is, ahol bemutatják a háború szörnyűségeit.

 

Mint ismert, Oroszországban a háború kitörése óta egyre kevesebb független forrásból lehet tájékozódni, az online videojátékok pedig az egyik kivételt képezik. Bár sok játékstúdió vonult ki az országból, a Counter-Strike maradt, az orosz hatóságok sem tiltották be.

Ebben látott potenciált a finn lap főszerkesztője: olyan tudósításokat rejtettek el az új pályán, amelyek többek közt orosz és angol nyelven mutatják be a bucsai mészárlást.

De egy olyan ukrán férfi történetéről is olvashatnak az orosz játékosok, aki az egész családját elvesztette egy rakétacsapásban. Az alkotók a múlt héten indított kampánnyal is azt szeretnék elérni, hogy minél többen halljanak a projektről, és Oroszországban is megismerjék a háborút, ha már a Kreml propagandagépezete nem számol be róla.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#oroszország#videojáték#ukrajnai háború#bucsai mészárlás#counter-strike

Címlapról ajánljuk