Tudomány-Tech

Videón, ahogy 30 karszárnyú delfin támad két bálnára

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 11:14

Hat órán keresztül próbálkoztak, de a két szürke bálna végül megmenekült az orkák támadásától. 

Soha nem látott felvételt készítettek Kalifornia partjainál arról, hogyan támad meg két felnőtt szürke bálnát nagyjából harminc kardszárnyú delfin. A drónvideót készítő Evan Brodsky a helyi sajtónak elmondta, hogy a két bálna nagyjából hat órán át küzdött az orkákkal, akik élve akarták őket felzabálnia.

A támadásról a bálnafigyelő kirándulásokat szervező Monterey Bay Whale Watch a Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra két részletet. A videókon látni, ahogy a két bálna egymás mellett úszva igyekszik védeni magát a körülöttük úszó kardszárnyú delfinektől.


Az egyik felvételen látni, hogy sikerült megsebesíteni legalább az egyik bálnát.


A cég közlése szerint a kardszárnyú delfinek végül feladták a harcot, amikor a két szürke bálna a partközeli sekély vizekbe menekült előlük.

Az orkák rendszeresen támadják a tavasszal a Mexikó közeli vizekből északra, Alaszka irányába vándorló szürke bálnákat, de leginkább a borjakra szoktak vadászni. A felvételt tengerbiológusok is megvizsgálták, és közlésük szerint abból új információkat tudtak szerezni a kardszárnyú delfinek egyedi vadászstratégiájáról, valamint a szürke bálnák ritkán látott védekezési stratégiájáról.

Nyitókép: Facebook/Monterey Bay Whale Watch

#Tudomány-Tech#kardszárnyú delfin#szürke bálna#kalifornia#támadás

Címlapról ajánljuk