Tudomány-Tech

Sebestyén Balázs megúszta, nem ő kapta az idei Laposföld-díjat

rtl.hurtl.hu

2023. április 23. 13:22

A műsorvezetőt nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért jelölték. 

Prof. dr. Bagdy Emőke kapta idén a Szkeptikus Társaság Laposföld-djíát, amit „a tudomány prezstízsének és társadalmi elfogadottságának lerombolásában elévülhetetlen érdemeket szerzett személyeknek vagy szervezeteknek” adnak át. A 2023-ban már harmadjára átadott díj győztesét Facebook-oldalán jelentette be a Társaság.

Szkeptikus Társaság így magyarázta az rtl.hu-nak elküldött közleményében, hogy miért jelölték Prof. dr. Bagdy Emőkét a díjra:

A szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran fűszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával.

A jelöltek között volt még Sebestyén Balázs is, aki „a tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért” érdemelte ki a jelölést.

A további jelöltek:

  • dr. Bogár László közgazdász a jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének.
  • dr. Máté Gábor, a lelki traumék és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért.
  • Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna, a fFélrevezető, áltudományos nézeteket terjesztő tevékenységért, melyet több, mint két évtizede, tudománytalan anti-GMO kampányokban való részvétellel kezdett, de az elmúlt évre kártékony munkásságát kiterjesztette a téveszmék agykárosító mikrohullámoktól világ-összeesküvéses konteókig terjedő széles spektrumára.

Nyitókép: Bagdy Emőke klinikai átveszi a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Duna-díjat Kövér Lászlótól, 2021. december 2-án. Fotó: MTI/Cseke Csilla

 

#Tudomány-Tech#laposföld-díj#szkeptikus társaság#bagdy emőke

Címlapról ajánljuk