Tudomány-Tech

Ha jót akar a papagájának, hagyja, hogy videón cseteljen a haverjaival

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 20:03

Kikutatták, hogy kevésbé magányosak azok a papagájok, akik tudnak videóhívást kezdeményezni.

Kevésbé magányosak a videóhívásra betanított papagájok – állapította meg egy kutatás a Guardian szerint. 

Az amerikai tanulmány során a gazdák arra tanították be kedvenceiket, hogy egy érintőképernyős táblagép segítségével vegyék fel a kapcsolatot más madarakkal.

Azok a papagájok, amelyeknek megengedték, hogy videohívásokat kezdeményezzenek más madarakkal, a tudósok szerint kevésbé mutatták az elszigeteltség jeleit. 

A vizsgálat során megállapították, hogy a hívásokat kezdeményező madarak sokkal szociálisabbak voltak, énekeltek, játszottak. A madarak egy érintőképernyős tableten választhatták ki, hogy melyik „barátjukat” hívják, és a vizsgálat során kiderült, hogy azok a papagájok voltak a legnépszerűbbek, amelyek a leggyakrabban hívtak más madarakat.

Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, a Glasgow-i Egyetem munkatársa és a kutatás egyik társszerzője elmondta, hogy a videohívások sokaknak segítettek abban, hogy kevésbé érezzék magukat egyedül a járvány alatt. 

Az Egyesült Államokban 20 millió papagáj él az emberek otthonában, és meg akartuk vizsgálni, hogy vajon ezeknek a madaraknak is hasznára válhat-e a videotelefonálás. Ha lehetőséget adnánk nekik, hogy más papagájokat hívjanak fel, vajon élnének-e vele, és vajon hasznára válna-e az élmény a papagájoknak és gondozóiknak?

– tette fel a kérdést.

A tudósok 18 házipapagáj mintegy 1000 órányi felvételét elemezték. A Guardian megjegyzi, hogy bár a vadonban sok papagájfaj nagy rajokban él, háziállatként általában egyedül vagy kis csoportban tartják őket. Az elszigeteltség és az unalom hatására a madaraknál pszichológiai problémák alakulhatnak ki, amelyek hintázásban, ide-oda járkálásban vagy olyan önkárosító viselkedési formákban nyilvánulhatnak meg, mint a tolltépkedés.

A tudósok szerint a videohívás megteremtheti a rajban zajló élet szociális előnyeinek egy részét.

A papagájokat a Papagáj Óvoda, egy papagájok és gazdáik számára létrehozott online tréning- és oktatási program felhasználói közül toborozták. A madarak először megtanultak csengetni, majd egy tabletkészülék képernyőjén egy másik madár fényképét megérinteni, hogy gazdáik segítségével hívást indítsanak az adott madárnak. A madarak összesen 147 szándékos hívást intéztek egymáshoz a vizsgálat során, miközben a tulajdonosok részletes feljegyzéseket készítettek a madarak viselkedéséről, a kutatók pedig később kivesézték a videofelvételeket.

Dr. Jennifer Cunha, a Northeastern University munkatársa és a Papagáj Óvoda társalapítója elmondta, hogy a papagájok „úgy tűnt, felfogták”, hogy más madarakkal érintkeznek, mivel viselkedésük tükrözte a valós életben megfigyelt interakciókat. „A vizsgálatban részt vevők mindegyike azt mondta, hogy értékelte az élményt, és a jövőben is használni szeretné a rendszert papagájával” – mondta.

Nyitókép: Pixabay

#Tudomány-Tech#papagáj#videóhívás#videóchat#magány#járvány#kutatás

Címlapról ajánljuk