Tudomány-Tech

33 turistát jelentett fel a hawaii természetvédelmi hatóság, mert delfineket zaklattak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 31. 18:02

Egy 2021-ben életbe lépett tiltás szerint nem szabad 45 méternél közelebb úszni a Hawaii-szigeteknél élő, nappal pihenő, éjjel vadászó trópusi delfinekhez.

A hawaii hatóságok 33 fő ellen tettek feljelentést, miután a turistacsoport vadon élő trópusi delfineket zaklatott a Hawaii legnagyobb szigetének partjainál, írja az Associated Press a hawaii Állami Föld- és Természeti Erőforrások Minisztériuma (DLNR) sajtóközleményére hivatkozva.

A szövetségi törvények szerint Hawaii partközeli vizein tilos 45 méternél közelebb úszni a trópusi delfinekhez. A tilalom 2021-ben lépett életbe, mivel már annyi turista úszott rendszeresen a delfinekkel, hogy az éjszakai életmódot folytató állatok nem tudtak napközben eleget pihenni, felkészülni az éjszakai vadászatra.

A laikusok számára úgy tűnhet, hogy a delfinek ébren vannak napközben. A valóság ezzel szemben az, hogy a delfinek ilyenkor úgy alszanak, hogy agyuk egyik felét pihentetik, a másik felét pedig éberen tartják, hogy felszínre ússzanak levegőt venni. Igazából tehát még akkor is alszanak, amikor a vízben manővereznek.


A tiltás a Hawaii-szigetek partjaitól számított 3,7 kilométeren belüli tengeri területre, valamint Lanai, Maui és Kahoolawe szigetek körüli vizekre vonatkozik.

A hawaii hatóságok közölték, hogy a természetvédelmi járőrök vasárnap 33 úszót vettek észre a Honaunau-öbölben. A drónnal készített felvételek azt mutatják, hogy sznorkelezők követik a delfineket, amint azok elúsznak. A minisztérium szerint az úszók agresszíven üldözték, kergették és zaklatták a delfincsapatot.


A járőrök felvették a kapcsolatot a csoporttal, közölték velük, hogy szabálysértést követtek el. A feljelentés nyomán az állami és szövetségi tisztviselők közös vizsgálatot indítottak.

Nyitókép: DLNR

#Tudomány-Tech#tudomány#természetvédelem#delfin#hawaii#egyesült államok#turizmus#zaklatás

Címlapról ajánljuk