Tudomány-Tech

Megmart egy nőt a világ egyik legmérgezőbb állata

rtl.hurtl.hu

2023. március 28. 14:55

Egyetlen állat akár 26 felnőtt embert is képes lenne megölni. 

A kékgyűrűs polipok (a Hapalochlaena nembe tartozó fajok) egészen aprók, mégis a világ legveszélyesebb élőlényei közé tartoznak. A tenyérnyi kis állatok – amelyek nevüket a testüket borító, élénk kék színű gyűrűkről kapták – egy tetrodotoxin nevű, erős idegmérget termelnek, amely kis mennyiségben is bénulást, illetve halált okozhat. Egyetlen állat akár 26 felnőtt embert is képes lenne megölni. 

Március közepén egy ausztrál nőt kétszer is megmart egy ilyen polip, de hatalmas szerencséje volt: túlélte a találkozást. A meg nem nevezett nőt Új-Dél-Walesben, egy Sydney közelében lévő strandon érte a támadás: egy kis kagylót emelt fel, és abból egy apró polip esett ki, majd a hasán landolt – írta az új-délwalesi mentőszolgálat a Facebookon.


A nő a harapások után hasi fájdalmat érzett. A seb környékét hideg borogatással kezelték, majd kórházba szállították, hogy megfigyeljék, közölte a mentőszolgálat. 

Az egyelőre nem világos, hogy a nő hogyan úszta meg viszonylag sértetlenül.

A posztot kiszúró Live Science szerint a kékgyűrűs polip okozta mérgezés nem gyakori, de időnként előfordul. 2006-ban egy négyéves kisfiú majdnem meghalt, miután megmarta egy polip, amelyet egy queenslandi strandon talált. Többször hányt, látása homályossá vált, majd elvesztette izmai felett az uralmat. 17 órát töltött lélegeztetőgépen, de végül teljesen felépült.

Nyitókép: NSW Ambulance / Facebook

#Tudomány-Tech#polip#kékgyűrűs polip#mérgezés

Címlapról ajánljuk