Tudomány-Tech

A kokainfogyasztóknak könnyen leeshet az orruk

rtl.hurtl.hu

2023. március 14. 8:25

Műorral élni nem kifejezetten egyszerű.

Egy brit orvosi szervezet szerint azok, akik rendszeresen kokaint fogyasztanak, könnyen tönkretehetik az orrukat, írja a LADBible. A Monklands Egyetemi Kórház sebésze, Nicholas Calder szerint az általuk orrproblémákkal kezelt betegek száma egyre növekszik, az ilyen gondokkal érkező páciensek jellemzően drogfogyasztók.

Natarajan Balaji fül-, orr- és toroksebész, a Brit Arcplasztikai Sebészeti Társaság elnöke is, elmondta, hogy a kokainnal gyakran az emberre nézve súlyosan mérgező vagy káros anyagokkal keverik.

A kokaint más összetevőkkel vágják össze, beleértve a Levamizolt, amelyet kutyák és macskák féreghajtó tablettáiban használnak, és a fenacetint, egy fájdalom- és lázcsillapító gyógyszert, amelyet az állatorvosok alkalmaznak.

– mondta Balaji, aki hozzátette: a kokainban bizonyos típusú savak is keverednek az összetevőkkel, a szer így nagyon erősen összehúzza az ereket, az orrsövény pedig nagyon érzékeny a csökkent véráramlásra.

A gyakori kokainhasználat azt eredményezheti, hogy az orr elkezd elhalni, a sűrű droghasználat akár perforációkat is okozhat.

– mondta a sebész.

A témával foglalkozó BBC-s riportban megszólal egy egykori drogfüggő, Fraser is, aki a kokainhasználat miatt elveszítette az orrát. A férfi orra teljesen elhalt, szó szerint levállt a testéről. Frasernek új, prosztetikus orrot kellett építeni, a műtétet Balaji vezette. A beavatkozás sikerrel járt, a férfi újra teljes életet tud élni, viszont az orrprotézisét minden este ki kell vennie és anélkül kell aludnia.

Nyitókép: illusztráció / Pixabay

#Tudomány-Tech#kokain#orr#szaglás#drog#kábítószer

Címlapról ajánljuk