Tudomány-Tech

Nyestkutyát lőttek ki egy vadászaton a Jászságban

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 6:11

Ilyen ragadozót csak fényképről ismertek a hajtásban résztvevő vadászok. 

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, az Alattyáni Úttörő Vadásztársaság február utolsó szombatján tartotta meg az utolsó társas apróvad vadászatát, idézi az Agrojager Newst a 24.hu.

Az egyik körhajtás alkalmával egy olyan területrészre mentek a vadászok, ami rendkívül sűrű, embernek szinte áthatolhatatlan. Alighogy elindult a hajtás, a körülbelül egy hektáros területen egy nyestkutya közelített a fűben. 

Túróczi István, a helyi társaság vadásza és kutyája is éberen figyeltek, majd amikor a hazánkban nem őshonos ragadozó a férfi felé tartott, eldörrent a puska.

A szőrmés ragadozó azonnal lerogyott, amit István vizslája azonnal a gazdájához vitt.

A hajtás végén mindenki nagyon meglepődött, mivel ilyen ragadozót csak fényképről ismertek a hajtásban résztvevő vadászok. Ez az első hivatalos, dokumentált eset, amikor a Jászsági medencében nyestkutyát ejtettek el

– írta a portál.

A Wikipédia szerint a nyestkutya eredeti hazája Szibéria, Mandzsúria és Japán tundrái és erdői. Nagy szaporasága miatt több évtizede terjed nyugat felé, már megjelent Európában is. Felbukkanására elsősorban tavak, patakok közelében számíthatunk. Prémje miatt több helyen tenyésztik is. Jelentős állománya él a Duna-deltában.

Nyitókép: I, Pkuczynski, Wikimedia Commons

#Tudomány-Tech#nyestkutya#vadászat#mosómedve

Címlapról ajánljuk