Tudomány-Tech

Torkig vannak a kolumbiai hatóságok Escobar vígan szaporodó vízilovaival

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 3. 18:39

Az 1993-ban megölt hírhedt drogbáró egykori farmjáról kiszabadult afrikai vízilovak mára teljesen elszaporodtak. Azt tervezik, hogy hetvenet külföldre visznek belőlük.

Veszélyesen elszaporodtak Pablo Escobar egykori kolumbiai maffiavezér vízilovai. Escobar a 80-as években négy nílusi vízilovat (Hippopotamus amphibius) vásárolt a birtokán lévő vadasparkba (Hacienda Napoles), azonban miután 1993-ban megölték őt, senki sem foglalkozott a hatalmas állatokkal. A „kokainvízilovak” – ahogy a köznyelv nevezte őket – kiszabadultak a fogságból, és szaporodni kezdtek a helyi folyókban.

A kedvező klímának és természetes ellenség hiányának köszönhetően számuk mostanra megsokszorozódott, a kolumbiai környezetvédelmi hatóságok becslése szerint jelenleg körülbelül 130 víziló él Antioquia tartományban, és populációjuk nyolc éven belül elérheti a 400-at, írja a CBS News.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a háromtonnásra is megnövő vízilovaknak nincs természetes ragadozója Kolumbiában, ami potenciális problémát jelent a biológiai sokféleségre. Ürülékük megváltoztatja a folyók összetételét, és kedvezőtlen hatással lehet az őshonos lamantinok és kapibarák élőhelyére.


A kolumbiai kormány 2022-ben veszélyes invazív fajnak nyilvánította a nílusi vízilovat, és sterilizálásukat, illetve kilövésüket indítványozta, ami azonban nagy felháborodást váltott ki az állatvédők körében. A hatóságok ezután kidolgoztak egy tervet, ami szerint Indiába és Mexikóba vinnék a túlszaporodott állomány egy részét. A terv szerint legalább hetven vízilovat fognának be, hogy így tartsák kordában a kolumbiai populációt, mondta Lina Marcela de los Ríos Morales, Antioquia környezetvédelmi minisztériumának állatvédelmi és állatjóléti igazgatója.

A vízilovakat nagy vaskonténerekbe csalogatnák különféle finomságokkal, majd teherautóval szállítanák át a 150 kilométerre lévő Rionegro város nemzetközi repülőterére. Innen Indiába és Mexikóba repülnének, ahol menedékhelyek és állatkertek fogadnák be őket. Ecuador, Fülöp-szigetek és Botswana is jelezte, hogy állatkertjeik szívesen átvennének pár kolumbiai vízilovat.

A terv lényege, hogy a Hacienda Napoles tanyát körülvevő folyókban élő vízilovak számát csökkentsék, a tanyán belüliek maradhatnának, mivel azok ellenőrzött környezetben élnek, és nem fenyegetik a helyi ökoszisztémát.

Nyitókép: Luis Bernardo Cano/picture alliance via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#kolumbia#pablo escobar#víziló#invazív faj

Címlapról ajánljuk