Rejtett folyosót találtak a gízai nagypiramis bejáratánálSejtik, hogy a hatalmas, eddig nem ismert folyosónak mi lehetett a funkciója.
Tudomány-Tech

Rejtett folyosót találtak a gízai nagypiramis bejáratánál

rtl.hurtl.hu

2023. március 2. 13:16

Sejtik, hogy a hatalmas, eddig nem ismert folyosónak mi lehetett a funkciója.

Egy eddig rejtett, kilenc méter hosszú folyosóra bukkantak régészek a gízai nagypiramis főbejárata mögött, közölte a Reuters beszámolója alapján az MTI. A felfedezést a 2015-ben indított Scan Pyramids nevű projekt keretében tették.

Ennek lényege, hogy modern technológiák, átvilágítási és endoszkópos eljárások segítségével újra átvizsgálják az ókori világ hét csodája közül egyedüliként fennmaradt építmény belsejét.

A most felfedezett, a kezdetben feltételezettnél, ötméteresnél is nagyobb folyosót feltehetően azzal a céllal építették, hogy elvezesse a piramis súlyát, amely a bejáratra vagy esetleg egy másik, még fel nem tárt kamrára nehezedett.

A gízai nagy piramist i.e. 2560 körül építették monumentális temetkezési helyként az óbirodalmi Hufu vagy Kheopsz fáraó uralkodása idején. Ez a világ legnagyobb ismert ókori építménye (magassága 146,5 méter) a kínai nagy fal mellett.

Nyitókép: Stephane Cardinale / Corbis / Getty Images

#Tudomány-Tech#gízai piramis#piramis#folyosó#bejárat

Címlapról ajánljuk