Tudomány-Tech

Földrengés Szilíciumvölgyben: tömeges elbocsájtások a Google anyavállalatánál is

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 20. 13:36

Az Amazon, a Meta (Facebook) és a Microsoft után az Alphabet is brutális leépítést jelentett be, 12 ezer dolgozótól válnak meg.

A Google anyavállalata, az Alphabet pénteken bejelentette, hogy megválnak mintegy 12 000 dolgozótól, azaz leépítik globális munkaerejük több mint 6 százalékát, írja a Bloomberg. Ezzel a lépéssel a Twitter, az Amazon, a Meta (Facebook) és a Microsoft után az Alphabet a hatodik technológiai óriáscég, amely több évnyi növekedés és munkaerő-felvétel után megszorító lépésekre szánta el magát.

„A megszorítások globálisan, az egész vállalaton belül érintik a munkahelyeket” – írta Sundar Pichai vezérigazgató pénteki e-mailjében az alkalmazottaknak, hozzátéve, hogy teljes felelősséget vállal a döntésekért, amelyek ide vezettek minket.

A leépítések bejelentésére jól reagált a piac: az Alphabet részvényei 1,8 százalékot erősödtek, miután az elmúlt évben mintegy 30 százalékot esett az árfolyam.

Az internetes keresőpiac dominálásának köszönhetően a Google az egyik legrégebbi technológiai szolgáltató. A vállalat azonban a digitális reklámozás lassulásával küzd, és felhőalapú számítástechnikai részlege továbbra is az Amazon és a Microsoft mögött kullog.

„Ezek fontos pillanatok ahhoz, hogy élesítsük fókuszunkat, újratervezzük költségbázisunkat, és tehetségünket, tőkénket a legmagasabb prioritásainkhoz igazítsuk” – írta Pichai az e-mailben.

A Google-vezér azt is közölte, hogy a vállalat „nagy lehetőség előtt áll” a mesterséges intelligenciák fejlesztésével, egy olyan kulcsfontosságú befektetési területtel, ahol a Google a verseny éleződésével néz szembe.

Pichai közölte, hogy az Alphabet legalább 16 hét végkielégítést és hat hónap értékű egészségügyi juttatást fizet az érintett alkalmazottaknak az Egyesült Államokban, míg más régiók a helyi törvények és gyakorlatok alapján kapnak csomagokat. A bónuszokat ez nem érinti.

Nyitókép: Justin Sullivan/Getty Images

#Tudomány-Tech#infotech#google#elbocsátások

Címlapról ajánljuk