Tudomány-Tech

10 ezer dolgozót rúg ki a Microsoft

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 14:54

Átalakítják a céget, a jövőben a mesterséges intelligenciára és más stratégiai befektetésekre fognak koncentrálni.

A Microsoft szerdán közölte, hogy március 31-ig nem kevesebb mint 10 ezer alkalmazottat küldenek el, mivel a cég lassabb bevételnövekedést prognosztizál a következő időszakra, írja a CNBC.

Hasonló lépést jelentett be korábban a Google anyavállalata, az Alphabet és az Amazon is. Az emelkedő árak arra késztették a vállalatokat, hogy óvatosabbak legyenek a kiadásokkal kapcsolatban. A Microsoft még tavaly júliusban jelentette be, hogy maximum 1 százalékkal csökkenti az alkalmazottak számát, októberben pedig megerősítették a további leépítéseket, amelyek állítólag kevesebb mint 1000 dolgozót érintettek.

A jelenlegi leépítés következtében viszont mintegy 10 ezer dolgozótól válnak meg (ez az alkalmazottak 5 százaléka), az érintettek várhatóan ezen a héten tudják meg, hogy elküldik őket a cégtől.

A 47 éves Microsoftnál nem mindennaposak a jelentősebb elbocsátások, de alkalmanként előfordultak nagyobb leépítések. 2017-ben például több ezer alkalmazottat bocsátottak el az értékesítési egységek átszervezése során. 2014-ben, a Nokia készülékek és szolgáltatások üzletágának felvásárlását követően 18 000 embert küldött el a Microsoft. A cég a jövőben a mesterséges intelligenciával foglalkozó üzletágra, valamint egyéb stratégiai befektetésekre kíván koncentrálni.

Nyitókép: Stephen Brashear / Getty Images

#Tudomány-Tech#microsoft#ai#mesterséges intelligencia#kirúgás#dolgozó

Címlapról ajánljuk