Tudomány-Tech

A debreceni egyetem új szuperszámítógépével, a Komondorral fűtik majd a sportuszodát

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 14:19

Az egész országot kiszolgálja a 4,7 milliárd forintos berendezés.

Pénteken Debrecenben átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét. A Komondor névre keresztelt berendezést a Debreceni Egyetem campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték el.

A KIFÜ elnöke, Spaller Endre szerint a 4,7 milliárd forintba kerülő szuperszámítógép teljesítménye 50 ezer laptopénak felel meg. A számítógépet az egész országban fogják használni, háromnegyed részben kutatók, de 20-25 százalékban a vállalkozásoknak is rendelkezésére áll. Az MTI híre szerint olyan területeken segíthet, mint a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, az egészségügy, az anyagtudomány, az asztrológia (bár vélhetően az asztronómiára, azaz a csillagászatra gondoltak, nem a horoszkópokra) vagy az autóipar. A Komondor bővíthető, így a jövőben jelentkező igényeket is ki tudja majd elégíteni.

A Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán elmondta, hogy az első, jóval kisebb teljesítményű szuperszámítógépet 2011-ben helyezték üzembe. Azt a gépet csak az egyetemen több mint száz kutató használja, de az egész ország tudományos infrastruktúráját használja.

Papp László debreceni fideszes polgármester azt is elárulta, hogy a szuperszámítógép működtetésével keletkező hőt fogják használni a jövőben a debreceni sportuszoda fűtésére, így az leválhat a távfűtésről. Az ehhez szükséges infrastruktúrát most építik ki.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Tudomány-Tech#debrecen#szuperszámítógép#komondor

Címlapról ajánljuk