Tudomány-Tech

Lassan, de gyógyul a Földet védő ózonréteg

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 9. 19:28

Lassan, de határozottan gyógyul a Földet védelmező ózonréteg, ebben az ütemben mintegy 43 év múlva szűnik meg az Antarktisz feletti ózonlyuk, állapította meg egy új ENSZ környezetvédelmi jelentés.

Az ENSZ megbízásából negyedévente elvégzett tudományos felmérés határozott javulást észlelt 35 évvel azután, hogy a világ országai vállalták, beszüntetik a Föld légkörében lévő ózonréteget pusztító vegyi anyagok gyártását. Az ózonréteg védelmez a bőrrákot, szürkehályogot okozó és vetést megrongáló káros sugárzások ellen. Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója szerint az ózonlyuk gyógyulása „évente kétmillió embert ment meg a ráktól”.

„A felső sztratoszférában és az ózonlyukban javulást állapítottunk meg” – közölte Paul Newman, a tudományos felmérést végző testület társelnöke. Newman szerint már négy éve is látható volt a javulás, de jóval kisebb volt, azóta megerősödött a tendencia.

Az Amerikai Meteorológiai Társaságban hétfőn ismertetett jelentés szerint a folyamat lassú. A jelentés szerint a légkör felső részében található, átlagosan 30 kilométer vastag ózonréteg várhatóan 2040-re áll vissza az 1980 előtti állapotokhoz. A sarkoknál, ahol a legrosszabb a helyzet ennél tovább tart a gyógyulás: az Északi-sarkvidék felett várhatóan 2045-re áll vissza az eredeti ózonvastagság, míg az Antarktisz felett pedig 2066-ra foltozódik be az ózonlyuk.

Természettudósok és környezetvédők világszerte hosszútávú erőfeszítéseket tettek az ózonlyuk begyógyítása érdekében, míg 1987-ben a Montreali Jegyzőkönyvben betiltották a hűtőszekrényekben és aeroszolok hajtóanyagaként használt vegyi anyagokat, a klórt és/vagy fluort tartalmazó halogénezett szénhidrogén-származékokat (CFC).

„Az ózonréteg védelmére tett lépések előzményként szolgálnak a klímavédelemhez. Az »ózonevő« vegyi anyagok megszüntetésében elért sikerünk arról tanúskodik, hogy tehetünk, és sürgősen tennünk is kell, a fosszilis üzemanyagot felváltása, az üvegházhatás csökkentése érdekében, és így korlátozhatjuk a felmelegedést” – írta közleményében Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszövetség főtitkára.

„Az ózonréteg rongálásában nagy szerepet játszó két vegyület alacsonyabb szinten van jelen a légkörben” – mondta Newman, aki az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának fő Föld-szakértője. A klór szintje 11,5 százalékkal csökkent az 1993. évi csúcs után, az ózonréteget jobban károsító, de a levegőben kisebb mennyiségben található brómé pedig 14,5 százalékkal esett vissza az 1999. évi rekordhoz képest.

„A bróm és klór szintjének növekedése megállt és csökkenőben van, ami ténylegesen tanúskodik a Montreali Jegyzőkönyv hatékonyságáról” – mondta Newman. „Az antarktiszi természetes időjárási jelenségek szintén befolyásolják az ózonlyuk szintjét, amely ősszel éri el a tetőpontját. Az elmúlt pár évben ezért némileg ismét kissé nagyobbak voltak az ózonlyukak, de az általános tendencia a gyógyulás” – tette hozzá a NASA kutatója.

Nyitókép: Nagy Attila károly / rtl.hu

#Tudomány-Tech#tudomány#ózonlyuk#légkör

Címlapról ajánljuk