Tudomány-Tech

Megdöbbentő oka van, miért temetik a brit királyi család tagjait ólomkoporsóba

rtl.hurtl.hu

2022. december 28. 20:00

Több száz éves tradíció, amelynek semmi köze ahhoz, hogy megakadályozzák az egykori uralkodók feltámadását.

Mint azt bizonyára mindenki tudja, 2022-ben eltemették II. Erzsébet királynőt, aki összesen 70 évig uralkodott a britek felett. A szertartás körül óriási felhajtás volt, a királynő koporsója pedig több napig járta az országot. Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogy mitől lehetett egy törékeny idős hölgynek olyan nehéz a koporsója, hogy csak több férfi bírta el.

Ennek az az oka, hogy csak úgy, mint a királyi család többi tagjának, neki is ólommal volt kibélelve a koporsója.

Ugyanis bármennyire is meglepő, az ő testük is bomlani kezd haláluk után, és ezzel a trükkös módszerrel próbálják lassítani ezt a folyamatot.

A hagyomány abból az időből származik, amikor még nem álltak rendelkezésre modern tartósítási módszerek – a formaldehid felhasználását testek tartósítására csak 1869-ben fedezték fel. Az ólommal bélelt koporsók azáltal lassítják a test bomlását, hogy távol tartják a nedvességet. Az ólom nem bomlik le, így légmentesen zárva tartja a holttestet, megakadályozva a bomlást, a szagok és a gázok felszabadulását is. Ezzel egy évvel tovább tudják megőrizni a holttestek eredeti formáját, mint a hagyományos módszerrel.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#királyi család#temetés#ólomkoporsó#család#hagyomány

Címlapról ajánljuk