Tudomány-Tech

Brit kormányszerv figyelmeztette a Netflix és egyéb streamingszolgáltatások felhasználóit, hogy a jelszómegosztás bűncselekmény lehet

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 14:04

A szolgáltatók viszont jogi eljárások helyett más eszközökkel próbálják visszaszorítani ezt a gyakorlatot.

Az Egyesült Királyságban működő streamingszolgáltatók a BBC szerint eddig nem mutattak szándékot arra, hogy jogi eljárásokat indítsanak a jelszómegosztás miatt, a brit hatóságok most mégis arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy törvényt sérthetnek ezzel.

A brit Szellemi Tulajdon Hivatala (IPO) kedden iránymutatást tett közzé, amelyben a szórakoztató- és kreatívipar súlyos problémájának nevezik a kalózkodást, és példákat is sorolnak rá, köztük azt, amikor nem egy háztartásban élő emberek – a felhasználási feltételekkel ellentétesen – megosztják egymással a jelszavaikat. Az ilyen esetekre a hivatal szerint számos büntetőjogi és polgári jogi rendelkezés alkalmazható, és a szolgáltatókon múlik, hogy bíróságra viszik-e ezeket az ügyeket.

Egy áprilisi felmérés szerint a brit Netflix-felhasználók több mint negyede – kb. négymillió előfizető – megosztja másokkal jelszavát. A korábbi brit kulturális miniszter, Nadine Dorris bevallotta, hogy ő is így tesz: édesanyja és gyerekei, akik az ország különböző részein élnek, az ő fiókját használják.

A brit ügyészség a BBC kérdésére nem zárta ki, hogy jelszómegosztás miatt vádat emelhetnek a jelszavukat megosztó felhasználókkal szemben, de jelezték, hogy minden esetet egyedileg vizsgálnak. Az ügyészség eljárását rendőrségi nyomozásnak kell megelőznie, ugyanakkor a BBC-nek nincs arról tudomása, hogy bármely brit rendőri szerv nyomozna jelszómegosztással kapcsolatos ügyekben. Cikkükben arra is kitértek, hogy a szolgáltatók jogi eljárások helyett kedvező árú ajánlatokkal próbálják letörni a jelszómegosztás gyakorlatát.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#streaming#netflix#jelszómegosztás#szerzői jog#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk