Tudomány-Tech

A robbantásos teszt sikerült, de a mérnök csaknem szívrohamot kapott

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 14. 15:46

Felfújható űrállomásmodult fejleszt a Lockheed Martin, és azt tesztelték, hogy mekkora túlnyomást képes elviselni a szerkezet. A különleges lufi csaknem 20 bár nyomáson szakadt szét, akkorát pukkanva, hogy az egyik mérnök a szívéhez kapott ijedtében.

Érdekes, egyben mulatságos videót tett közzé a Lockheed Martin kedden. Az amerikai űr-, repülés-, fegyver- és kibervédelmi technológiai vállalat sok más mellett űripari partnereivel felfújható lakómodult is fejleszt űrállomásokhoz, hogy az űrhajósok a jövőben nagy, biztonságos és megbízható környezetben dolgozhassanak.

Ahhoz, hogy teszteljék, mekkora túlnyomást bír el a különleges szerkezet, gyakorlatilag ki kellett pukkasztaniuk, mint egy lufit. A múlt héten kritikus mérföldkőhöz érkeztek e technológia kifejlesztésében, amikor sikeresen elvégezték a végső széthasadási nyomáspróbát.

A kísérlet során levegőt pumpáltak a gömbölyű szerkezetbe, ami végül 19,7 bar nyomáson, azaz a földi légköri nyomás csaknem húszszorosánál robbant szét. A LM szerint ezzel a teszttel sikerült megállapítani, hogy a túlnyomásos modul meglehetősen strapabíró, az üzemi nyomás több mint hatszorosánál szakadt csak szét.

A videó önmagában is roppant érdekes, de vicces látni, hogy a modul szétpukkanása mennyire megijesztette a tesztet végző mérnököket, köztük a jobb szélen ülő headsetes nőt, aki felsikolt és a szívéhez kap a várt, de mégis váratlanul bekövetkező robbanás következtében.

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#lockheed martin#felfújható#lakómodul#űrállomás

Címlapról ajánljuk