Tudomány-Tech

Titkos feketelistát vezethetett egyes jobboldali fiókokról a Twitter

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 6:35

Egy újságíró szerint ezeket a felhasználókat korlátozták a platformon.

Titkos feketelistát vezetett a Twitter egyes jobboldali felhasználókról, mielőtt Elon Musk átvette a platformot, állítja Bari Weiss újságíró, akit az aljazeera szemlézett. Azt írta a hozzá eljuttatott belső dokumentumok alapján: a trendekben és a keresésekben is korlátozták ezeket a fiókokat.

Ezen felül szerinte elláták őket egy „Do Not Amplify”, azaz „Ne erősítsd fel” címkével, amivel a posztjaik elérését akarták korlátozni. De kicsodák-micsodák voltak a korlátozott fiókok?

Köztük volt például Jay Bhattacharya, a Stanford professzora, aki ellenezte a covid miatti lezárásokat, Charlie Kirk konzervatív aktivista, valamint a Libs of TikTok nevű fiók, ami liberálisokat és az LMBTQ közösség tagjait gúnyolja.

„Eléggé szabályoztuk a láthatóságot. A tartalmak elérését pedig meglehetősen nagy mértékben mi szabályoztuk” – mondta az újságírónak egy meg nem nevezett munkatárs, aki hozzátette: „Az átlagember nem tudja, milyen sokat teszünk ezért”.

Kayvon Beykpour, a Twitter korábbi termékmenedzsere félrevezetőnek nevezte Weiss beszámolóját. Szerinte az, hogy egyes káros tartalmak elérését korlátozták, nem jelenti azt, hogy szó szerint el is rejtették volna ezeket.

Korábban az is kiderült, hogy a Twitter úgy döntött 2020-ban, hogy korátozza egy cikk elérését, ami Hunter Biden, Joe Biden fiának laptopjáról szerzett anyagokat tartalmazott, mivel az szembe ment a platform azon szabályával, hogy hackeléssel megszerzett tartalmakat nem szabad megosztani.

A Twitter korábbi gyakorlatait a konzervatívok a platform korábbi „liberális előítéletességének” bizonyítékaként értelmezik, míg a kritikusok megjegyzik, hogy az új tulajdonos, Elon Musk is közölte már, hogy az oldal szabályzatának szembe menő tartalmak elérését korlátozni fogja. „A szólás szabadsága nem az elérés szabadságát jelenti”, írta korábban. 

Ezen felül a Weiss „leleplezését” kritizálók szerint nincsen abban semmi botrányos, hogy egy közösségi médiafelület moderálta a rajta megjelenő tartalmakat, és az újságíró csak a világ leggazdagabb emberének csinál publicitást.

Nyitókép: Pixabay

#Tudomány-Tech#twitter#fekete#lista#jobboldal#korlátozás#elon musk

Címlapról ajánljuk