Tudomány-Tech

Még tíz nap, és a Föld légköréhez ér a Leonidák meteorraj

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 20:04

Magyarországon is látható lesz, ahogy a bolygónk áthalad egy üstökös egykori pályáján.

November 18-áról 19-ére, péntekről szombatra virradóra egy kevésbé ismert meteorraj, a Leonidák tetőpontja érkezik el hozzánk – írták a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

Ez a raj rendszerint nem szokott sok meteorral gazdagítani minket, mégis nagyon híres, mert 33 évente jelentős kitöréseket produkál.

Egyes kutatások szerint a raj egy nagy porfelhője idén is eltalál minket, így akár több mint száz hullócsillagot is várhatunk óránként.

Meteorokat, avagy hullócsillagokat akkor láthatunk, ha egy porszemcse vagy kisebb kődarab nagy sebességgel belép a Föld légkörébe, és a közegellenállás miatt hirtelen lefékeződve a levegő molekuláit fénylésre gerjeszti. Így nem csoda, hogy ha egy korábbi üstökös poros pályáján haladunk át, akkor egy éjszaka a szokásosnál jelentősen több hullócsillagot figyelhetünk meg.

A Leonidák is egy üstökös, az 55P/Tempel–Tuttle nyomában alakult ki, aminek pályáján évente egyszer áthalad a Föld. Minden ilyen raj tagjainak pályái az ég egy adott pontjából tartanak szét látszólag, ezt hívjuk radiánspontnak.

Ennek oka ugyanaz, mint az egyenes vasúti sínek látványa – a párhuzamos pályák egyazon távoli pontból látszanak széttartani, és a porrészecskék is egymással párhuzamosan keringenek az űrben.

A Leonidák esetén ez a pont a Leo, azaz az Oroszlán csillagképben található, ami a tavaszi esti égbolt meghatározó konstellációja. A raj szokásos maximuma hajnali 1 óra körül várható. A nagy kitörés maximumát azonban reggel 7-fél 8 között várják.

Nyitókép: A Leonidák meteorraj egyik hullócsillaga csíkot húz az égen az észak-spanyolországi Villanueva de la Pena településről fényképezve 2017. november 16-ra virradóra. – Fotó: Pedro Puente Hoyos / MTI / EPA

#Tudomány-Tech#meteorraj#svábhegyi csillagvizsgáló

Címlapról ajánljuk