Tudomány-Tech

Érdemes csütörtök hajnalban kifeküdni, égi csodát láthatunk

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 10. 16:45

Igaz, hogy a Perseidák meteorraj maximuma csak másnap várható, de a Hold fénye csütörtök hajnalban lesz a legkevésbé zavaró.

Az év leglátványosabb meteorraja, a Perseidák idén augusztus 11. estétől másnap hajnalig tetőzik, ami azt jelenti, hogy elvileg csütörtökről péntekre virradó éjjel látható majd a legtöbb, óránkénti akár 50-60 is. Az idei észlelést azonban a telihold erős fénye megnehezíti, csak a legfényesebb meteorokat lehet ekkor szabad szemmel észrevenni.

Az Időkép cikke szerint inkább érdemes lehet egy nappal korábban, azaz szerdáról csütörtökre virradó éjjel kifeküdni egy városi fényektől távoli helyre, ekkor ugyanis a Hold hajnali háromnegyed három körül nyugszik, azaz virradatig elég sötét lesz az égbolt a hullócsillagok megfigyeléséhez.

Az előrejelzések szerint a következő két-három éjjel kevés felhő lesz az égen, így az időjárás alapvetően kedvezhet a Perseidák látványára szomjazóknak.

Nyitókép: Perseida meteor a somoskői vár felett Salgótarjánból fotózva 2020. augusztus 11-én éjjel. Fotó: Komka Péter / MTI

#Tudomány-Tech#tudomány#perseidák#meteorraj#csillaghullás#telihold

Címlapról ajánljuk