Tudomány-Tech

A tudósok nagyon ki akarják deríteni, hogy miért túrja az orrát és eszi meg a fikáját ez a rusnya állat

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 27. 8:42

Az állat szinte teljes hosszában feldugta nyolc centis ujját a saját orrába, aztán kihúzta, és tisztára nyalta.

Szenzációs felfedezés rázta fel a tudományos világot: a történelemben először videóra vették, ahogy egy Madagaszkárban őshonos lemúr, a véznaujjú maki feldugja a középső ujját az orrlyukába, aztán kihúzza, és tisztára nyalja. Egy zoológiai szaklapban publikálták a tanulmányt, ami hírt ad arról: a faj csatlakozott azon állatok exkluzív klubjához, akik képesek túrni az orrukat.

A brit Natural History Museum emlékeztet, hogy erre csak 11 nem emberi faj képes, köztük a csimpánzok, a makákók és a gorillák. A tanulmány egyik szerzője, Roberto Portela Miguez most arról beszélt: „Amikor először láttam a videót, nagyon megdöbbentett az orrtúrás. (…) Meglepetés, mert a véznaujjú maki egy meglehetősen ikonikus faj, szóval azt gondolhatnánk, hogy már korábban is beszámolhattak volna valahol a jelenségről”.

A videót készítő Anne-Claire Fabre professzor szerint „furcsa volt, és lehetetlennek tűnt”, ahogy az állat szinte teljes egészében feltolja nyolc centis ujját az orrlyukába. Kiderült, hogy az orrán keresztül képes elérni még a torkát is a véznaujjú maki.

A BBC szerint az eset „tudományos küldetésre” küldte a tudósokat, akik most nagyon ki akarják deríteni, miért tenne ilyet egy állat. Kiemelték: eddig úgy tudjuk, hogy az orrtúrásnak nincsen különösebb funkciója, így kérdés, hogy mi késztethet erre bizonyos fajokat.

A forradalmi orrtúrásról készült videót alább lehet megnézni:

Nyitókép: Natural History Museum / YouTube

#Tudomány-Tech#orrtúrás#állat#majom#lemúr#tanulmány#rejtély

Címlapról ajánljuk