Tudomány-Tech

Mesterséges intelligencia vezetésével indul a Szintetikus Párt a dán választásokon

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 16:11

A Leader Lars nevű chatbot azokat a dán választópolgárokat akarja megszólítani, akik nem szoktak szavazni.

Elindul az idén novemberi parlamenti választásokon Dániában egy új párt, amelynek frontembere egy mesterséges intelligenciával működő chatbot – írta a Vice.

A Szintetikus Pártot idén májusban alapította a Computer Lars művészcsoport és a MindFuture Foundation nonprofit művészeti és technológiai szervezet. A politikájukat közvetítő, annak szavaival irányt adó chatbotot, Leader Larsot 

a dán szélsőséges pártok 1970 óta folytatott politikai programjai, tevékenysége alapján programozták, így a dánok azon 20 százalékának értékeit hivatott képviselni, akik rendszeresen nem vesznek részt a választásokon.

Bár Leader Lars nem szerepelhet majd a szavazólapon (hiszen nem állampolgár), de a Szintetikus Párt emberi tagjai elkötelezettek amellett, hogy végrehajtsák a mesterséges intelligencia alapján írt programjukat.

Leader Larssal angolul és dánul is lehet kommunikálni, de mindig dánul válaszol. A dánok, illetve a világ bármely tájáról vele kommunikáló emberek folyamatosan formálják, fejlesztik a mesterséges intelligenciát.

A Szintetikus Párt javaslatai közé tartozik a havi 100 000 dán koronás alapjövedelem bevezetése, ami 13 700 dollárnak felel meg, és több mint kétszerese a dán átlagfizetésnek.

Nyitókép: Harry Greb utcai művész freskója, amely Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök arcát ábrázolja félig a Terminátor film robotszereplőjeként Rómában, Olaszország fővárosában 2022. január 17-én. – Fotó: Marilla Sicilia / Getty Images

#Tudomány-Tech#dánia#párt#parlamenti választás#mesterséges intelligencia

Címlapról ajánljuk