Tudomány-Tech

Képeken a magyar légierő már készülő új szállítógépe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 9. 8:18

Az első Embraer KC-390 Millennium kéthajtóműves katonai szállító repülőgépet a tervek szerint 2024 első felében szállítja le a brazil gyártó.

Jól halad az Embraer a Magyar Honvédség által rendelt első KC-390 Millennium repülőgép gyártásával, közölte a brazil repülőgépgyártó cég. A Magyar Kormány 2020 novemberében írt alá szerződést az Embraerrel két KC-390-es repülőgép beszerzéséről. 

Jelenleg az Embraer a félszárnyak összeszerelését végzi, a cég által közzétett képeken már látszik, hogy a gép törzsét a magyar légierő által használt szürke színre festették, olvasható rajta a Magyar Légierő felirat (Hungarian Air Force) és már a szállítórepülő század tevés emblémája is felkerült a pilótafülke ablaka alá.

Képeken a magyar légierő már készülő új szállítógépe
Fotó: Embraer

„Rendszeresen figyelemmel kísérjük az első KC-390-esünk összeszerelését, a repülőgép gyártása a tervezettnél jobban halad” – mondta Nagy László ezredes, a Magyar Honvédség haderőfejlesztési osztályának vezetője.

Az első Embraer KC-390 Millennium repülőgép repülési tesztjei 2023 második felében kezdődnek meg, az átadásra 2024 második negyedévében kerül sor. A második példány gyártása a tervek szerint 2022 decemberében kezdődik, az eredeti ütemterv szerint várhatóan 2024 végére szállítja le a brazil cég.

Képeken a magyar légierő már készülő új szállítógépe
A gép raktere

A Magyar Honvédség számára készülő KC-390-es lesz az első a világon, amelyen a humanitárius missziók végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges intenzív orvosi berendezések is helyet kapnak. A KC-390 teljes mértékben NATO-kompatibilis, avionikai és kommunikációs konfigurációját tekintve is. A KC-390 képes lesz a magyar JAS 39 Gripen, valamint más NATO-repülőgépek légi üzemanyag-utántöltésére.

Képeken a magyar légierő már készülő új szállítógépe
Embraer KC-390 Millennium az ostravai NATO-napokon – Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A Magyar Honvédség elsősorban teher- és csapatszállításra, precíziós teherszállításra, ejtőernyős műveletekre és a légi utántöltésre használja majd a két Embraert. 

Nyitókép: Embraer

#Tudomány-Tech#haditechnika#Külföld#embraer#Magyar Légierő#ma

Címlapról ajánljuk