Tudomány-Tech

Az Apple törölte a legnépszerűbb orosz közösségi oldalt az App Store-ból

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 13:18

Az orosz digitális ügyek minisztériuma már vizsgálja az ügyet. 

Az Apple a brit szankciókkal való ütközésre hivatkozva törölte a VK (korábbi nevén VKontakte) nevű közösségimédia-appot, írta meg a Guardian. A VK tulajdonképpen Oroszország válasza a Facebookra, népszerűsége is ahhoz mérhető. 

A VK honlapján közzétett nyilatkozat szerint az alkalmazás továbbra is működik azokon az okostelefonokon, amelyeken már a törlés előtt telepítették az appot, azonban 

nehézségek adódhatnak az értesítésekkel és a fizetésekkel kapcsolatban.

„Az elmúlt hónapokban kulcsfontosságú frissítéseket hajtottunk végre fő termékeinken, amelyek lehetővé teszik, hogy az alkalmazások hosszú ideig relevánsak maradjanak” - folytatódik a közlemény. „Szakértőink mindent megtesznek a felhasználói élmény fenntartása és további javítása érdekében” – idézi a társaságot a Guardian.

Az Apple közleményben erősítette meg az eltávolítást. „Ezeket az alkalmazásokat olyan fejlesztők terjesztik, amelyek többségi tulajdonában vagy többségi irányításában egy vagy több, az Egyesült Királyság kormánya által szankcionált fél áll. A szankciók betartása érdekében az Apple megszüntette az ezen alkalmazásokhoz kapcsolódó fejlesztői fiókokat, és az alkalmazások nem tölthetők le egyetlen App Store-ból sem, függetlenül a helytől. Azok a felhasználók, akik már letöltötték ezeket az alkalmazásokat, továbbra is használhatják azokat” – közölték.

Az orosz digitális ügyek minisztériuma közölte, hogy már érdeklődtek a törlés okáról az Apple-nél 

kiemelve az orosz vállalat által nyújtott szolgáltatások társadalmi jelentőségét és használatának mértékét

A minisztérium szerint az Apple válaszát intézkedési terv követi. 

Számos nyugati vállalathoz hasonlóan az Apple is önként döntött úgy, hogy leállítja oroszországi tevékenységét, miután az ország februárban megtámadta Ukrajnát. Az Apple leállította termékei értékesítését, ami arra kényszerítette az országot, hogy az iPhone-okat felvegye azon áruk listájára, amelyeket a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül lehet importálni és továbbértékesíteni az úgynevezett párhuzamos import rendszer keretében.

A brit szankciók legújabb intézkedéset hétfőn adták ki, válaszul azokra a látszat-népszavazásokra, amelyeket az orosz hatóságok tartottak a megszállt ukrán területeken. A legutóbbi szankciók a Gazprombank és a Sberbank vezetőségének 39 tagját érintik; ezek az állami bankok együttesen a VK tulajdonjogának valamivel kevesebb mint felét birtokolják.

A fegyverrel a kézben tartott látszat-népszavazások nem lehetnek szabadok vagy tisztességesek, és soha nem fogjuk elismerni az eredményeiket

– mondta James Cleverly brit külügyminiszter. „Egyértelműen az erőszak, a megfélemlítés, a kínzás és az erőszakos deportálások mintáját követik Ukrajna [Oroszország által elfoglalt] területein. A mai szankciók azokat fogják megcélozni, akik e látszatszavazások mögött állnak, valamint azokat a személyeket, akik továbbra is támogatják az orosz rezsim agressziós háborúját. Az ukrán nép mellett állunk, és támogatásunk addig fog tartani, amíg ez a szuverenitásuk helyreállításához szükséges” – tette hozzá.

Nyitókép:  Sefa Karacan /Anadolu Agency / Getty Images

#Tudomány-Tech#app store#apple#VK#facebook

Címlapról ajánljuk