Tudomány-Tech

Hatalmas és fényes objektum világította be Nagy-Britanniát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 16. 10:52

A rejtélyes jelenséget több százan észlelték szerda este Skóciában, Észak-Írországban és Anglia északi részén.

Szokatlan erős fényű tűzgömb világította meg az éjszakai égboltot szerda este tíz óra körül, Nagy-Britannia fölött, írja a CNN. A jelenségnek rengeteg szemtanúja volt, sok videófelvétel is készült róla.

Az egyelőre ismeretlen objektum csaknem 20 másodpercekig haladt nagy fénnyel égve a légkörben, emiatt sokaknak volt is ideje, hogy előkapják telefonjukat és lefilmezzék.


„Nem világos, hogy meteor vagy űrszemét volt-e” – mondta Aine O'Brien, a Glasgow-i Egyetem doktorandusza, a meteorészleléseket nyomon követő UK Fireball Alliance tagja. A tűzgömb szokatlanul hosszú ideig volt látható, ami inkább a légkörben elégő űrszemétre, rakétafokozatokra jellemző, de a zöldes fény és a mód, ahogyan a tárgy szétesett és inkább űrsziklára utal.

„Jelenleg csak találgatni tudunk. Akárhogy is, ez egy csodálatos esemény volt” – mondta O'Brien, hozzátéve, hogy a szakértők igyekeznek kiszámítani a rejtélyes objektum pontos pályáját és megállapítani, hogy milyen eredetű volt.

Cis Verbeeck, a Nemzetközi Meteorszervezet elnöke elmondta, hogy a csoport több mint 800 bejelentést kapott a tűzgömbről. Ezeket az információkat felhasználva megbecsülték a tűzgömb lehetséges röppályáját: az ismeretlen eredetű tárgy a Skóciát és Észak-Írországot elválasztó Északi-csatorna felett haladt át, és valahol Islay, a Skócia nyugati partjainál fekvő sziget felett semmisült meg.

Az Egyesült Királyság Meteorfigyelő Hálózatának friss pályaszámításai szerint az objektum egyértelműen űrszikla volt, egy a Nap körül keringő aszteroida kisebb darabja:


Nyitókép: @_vangal/Twitter

#Tudomány-Tech#tűzgömb#űrszemét#nagy-britannia#egyesült királyság#bolida#űrkutatás#tudomány

Címlapról ajánljuk