Tudomány-Tech

India jövőre embert küld az űrbe

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 20:36

A dél-ázsiai ország rengeteg pénzt költ űrprogramjára, miközben a lakosság jelentős része hatalmas szegénységben él.

India 2024-re tervezi első űrhajós misszióját, amelyet eredetileg az idei évre tűztek ki, de a koronavírus-világjárvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani – közölte csütörtökön Dzsitendra Szingh tudományos és technológiai ügyekért felelős miniszter.

A tárcavezető, akit az IANS helyi hírügynökség idézett, közölte, hogy a Gaganján nevű misszióra kiszemelt űrhajósok indiai és oroszországi kiképzését a járvány hátráltatta.

Előreláthatóan jövőre terveznek egy tesztrepülést egy humanoid robottal. Az indiai űrprogram hajtóereje Narendra Modi miniszterelnök, aki egyebek között így akarja megmutatni országa növekvő szerepét a nemzetközi színtéren. Újdelhi mindenekelőtt a tudomány, valamint a költséghatékony űrmissziók terén vár előrelépést saját űrhajós missziójától. India már most is arról ismert, hogy viszonylag olcsón tud műholdakat fellőni az űrbe más országok részére is.

A világjárvány miatt azonban több projekt késedelmet szenvedett, így jövőre tolódott a Csandraján-3 holdszonda indítása is, miután India második Hold-missziója kudarcot szenvedett.

Egyes szakértők ugyanakkor azt kifogásolják, hogy az 1,3 milliárd lakosú India sok pénzt költ űrprogramjára, miközben számos lakója szegénységben él. Egy 2019-es Világbank-tanulmány szerint három évvel ezelőtt az indiaiak 60 százaléka kevesebb, mint napi 2,5 dollárból élt, továbbá 200 millióan éheztek.

Nyitókép: A tervezett legénységi modul teljes méretű modellje az indiai Bengaluru-ban 2020. január 24-én. A 3,7 tonnás, indiai gyártmányú modult úgy szerelik fel, hogy akár 3 űrhajóst is képes legyen 7 napra is az űrbe szállítani alacsony Föld körüli pályán.

#Tudomány-Tech#india#űrprogram#űrhajós

Címlapról ajánljuk