Tudomány-Tech

Megkérdezték az orosz miniszterelnök-helyettest, hogy lehet-e majd új iPhone-t venni Moszkvában

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 16:49

A Kreml áldásával folyhat a szürkeimport.

Hiába állította le új termékei értékesítését az Apple Oroszországban Ukrajna megtámadását követően, aki akar, ott is vehet majd magának új iPhone-t.

Ha a fogyasztók meg akarják venni ezeket a telefonokat, igen, lesz rá lehetőségük

– jelentette ki Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, amikor erről kérdezték, miután szerdán bemutatták az új iPhone 14-et. Oroszország ugyanis még tavasszal egyfajta szürkeimportot vezetett be, amit „párhuzamos importnak” neveznek: ez azt jelenti, hogy azokat a termékeket, amelyek oroszországi forgalmazását a jogtulajdonos nem engedélyezi, az orosz kereskedők egy másik országon keresztül szerezhetik be.

Az MTS orosz mobilszolgáltató csütörtökön reggel már előrendeléseket vett fel a készülékre. A Reuters szerint a 128 GB-os iPhone 14-ért 552 ezer forintnyi rubelt kérnek – Magyarországon, ahol hivatalosan is elérhető, ugyanez a modell 450 ezer forintba kerül. Az MTS azt is közölte, hogy a szállítás 120 napba is beletelhet, és fenntartják a jogot arra, hogy visszamondják a rendelést, ha a behozatal során nehézségek merülnek fel.

Gyenyisz Manturov, aki miniszterelnök-helyettes is, a múlt hónapban arról beszélt, hogy a „párhuzamos importtal” behozott termékek – köztük nyugati autók, ruházati cikkek – értéke idén elérheti a 16 milliárd dollárt. Ez Oroszország tavalyi teljes importjának mintegy 4 százalékát jelentené.

Nyitókép (illusztráció): Mikhail Svetlov/Getty Images

#Tudomány-Tech#apple#iphone#oroszország#mobiltelefon

Címlapról ajánljuk