Tudomány-Tech

Kipusztulhatott a kínai vizekből a dugong

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 10:03

A barátságos tengeri emlősnek másfél évtizede nyoma sincs az országban.

Kipusztulhatott a kínai vizekből a dugong, ottani létezésére 2008 óta nincs bizonyíték – állapította meg a Londoni Zoológiai Társaság és a Kínai Tudományos Akadémia közös, szerdán közzétett kutatása, amit az MTI idéz.

A tengeri fűvel táplálkozó, lomha mozgású, 3-4 méteresre is megnövő emlős közeli rokona a lamantinnak. A kínai dugongpopuláció már az 1970-es években hanyatlásnak indult a halászat, a sűrű hajóforgalom és a természetes élőhely szűkülése miatt.

A globálisan is veszélyeztetett faj annak ellenére halt ki a kínai tengerekből, hogy 1988 óta a legszigorúbb törvényi védelem vonatkozik rá az országban. Történnek ugyan erőfeszítések természetes élőhelyeinek helyreállítására, de ez időigényes folyamat, és könnyen lehet a kutatók szerint, hogy a fajnak már nincs ideje ezt kivárni.

A tudósok 66 halászközösséget faggattak ki négy tartományban a Dél-kínai-tenger mentén, ennek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy Kína partjainál már nem élnek dugongok. A kutatók azt javasolják, hogy Kelet-Afrikától Vanuatuig vizsgálják felül a faj természetvédelmi besorolását.

Nyitókép (illusztráció): Sibylle Malinke / EyeEm / Getty Images

#Tudomány-Tech#kihalás#kína#dugong#természetvédelem

Címlapról ajánljuk