Tudomány-Tech

Rohadni kezdett egy majomhimlős német férfi orra

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 22. 14:08

A 40 éves férfi az orrán látható vörös folt miatt ment orvoshoz. Eleinte napégésnek gondolták, de később kiderült, hogy sokkal nagyobb volt a baj. 

Napégés. Eleinte ezt hitte az orvosa annak a 40 éves német férfinak, aki azért kereste fel, mert furcsa vörös folt jelent meg az orrán. Pár nap múlva azonban kiderült, hogy sokkal komolyabb baja van egy egyszerű napégésnél.

A férfi orra ugyanis három nappal később rohadni kezdett.

Az esetről az Infection című orvosi szaklapban számoltak be. A lap fotót is közzétett arról, hogyan nézett ki a beteg orra. 

A szövetek elhalása mellett a férfi egész testén a majomhimlőre jellemző kelések jelentek meg, amik különösen a péniszén és a szájában voltak súlyosak. A tesztek hamar megerősítették, hogy elkapta a majomhimlőt. 

Azonban nem csak ez derült ki. A férfin elvégzett vizsgálatok alatt kiderült, hogy emellett hosszabb ideje szifiliszes, és még HIV-vírussal is fertőzött. A férfi ezekről nem tudott, mert soha nem tesztelték még le nemi úton terjedő betegségekre.

A férfit egyszerre kezdték el kezelni mindhárom betegségre, és a beszámoló szerint állapota javulni kezdett: a majomhimlős kelések leszáradtak a bőréről, és az orr is részben javulást mutatott. Az esetről szóló beszámolóban arról nem tettek említést, hogy a kezdeti kezelések után mi történt a férfival.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó:  fizkes / GettyImages

#Tudomány-Tech#majomhimlő#hiv#szifilisz

Címlapról ajánljuk