Akkorát fröcskölt a Nap a Föld felé, hogy hazánkból is látszottÉszaki fényt érzékeltek az Időkép webkamerái, ilyen csak ritkán, durvább napviharok idején szokott történni.
Tudomány-Tech

Akkorát fröcskölt a Nap a Föld felé, hogy hazánkból is látszott

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 18. 15:28

Északi fényt érzékeltek az Időkép webkamerái, ilyen csak ritkán, durvább napviharok idején szokott történni.

Északi fényt észleltek az Időkép dobai és Prédikálószéken elhelyezett éjjellátó webkamerái szerda este 22 óra 30 perc környéként. A hazánkból rendkívül ritkán látható természeti jelenség vöröses villanásokként volt látható augusztus 17-én késő este az északi égbolt alján.


A sarki fényt az utóbbi időben fokozott aktivitást mutató Napnak köszönhettük: augusztus 14-én a napfelszín egyik Föld felé forduló lyukából nagy mennyiségű anyag lökődött ki, és ennek egy része a múlt éjjel érte el a földet.

A Nap által kidobott töltött részecskék a Föld légkörébe ütközve látványos fényjelenséget generálnak, ez a sarki fény. A mostani, közepesen erős geomágneses vihar meglehetősen erős és kiterjedt sarki fényt okozott a Föld pólusain, a jelenséget olyan szélességi körökről – így hazánk magasabb pontjairól – is meg lehetett figyelni, ahonnan jellemzően sosem látszik északi fény.

Nyitókép: Időkép / YouTube

#Tudomány-Tech#tudomány#űridőjárás#napvihar#északi fény#sarki fény

Címlapról ajánljuk