Tudomány-Tech

Szexjátékszerként használt kövekkel maszturbálnak a majmok

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 11:48

Viselkedésbiológiával foglalkozó tudósok azt vizsgálták, hogyan játszanak majmok a kövekkel, és meglepő felfedezést tettek. 

A Bali szigetén élő közönséges makákók (Macaca fascicularis) szexjátékszerként használt kövekkel végeznek önkielégítést, fedezték fel a majmok viselkedést vizsgáló tudósok – írta a Vice News. A kutatók azt vizsgálták, hogy az emberek közelében, egy szent erdőben élő, az emberekről rendszeresen élelmet kapó, és így rengeteg szabadidővel rendelkező majmok hogyan játszanak kövekkel, hogy mulassák az időt.

Több éven át gyűjtött videófelvételeket tanulmányozva kiderült, hogy nem csak ártatlan játékokat játszanak az összegyűjtött kövekkel, hanem azokkal nemi szerveiket is rendszeresen szokták dörzsölni, látszólag szexuális élvezet céljából.

A Ethology: International Journal of Behavioural Biology című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője, a kanadai Lethbridge Egyetemen dolgozó Camilla Cenni a Vice-nak elmondta: a maszturbálás egyáltalán nem számít szokatlannak az emberszabásúak körében, de az már ritkaságszámba megy, hogy ahhoz eszközöket használnak.

A kutató közölte, hogy a gyakorlatra nehéz konkrét magyarázatot találni, de „nagyon úgy tűnik, azért csinálják, mert jólesik nekik”. A köveket a hímek és a nőstények is használják arra, hogy nemi szerveiket dörzsöljék azokkal, és azt is észrevették, hogy a nőstények válogatósak, és jobban szeretik a durva felületű, és élesebb szélű köveket.

A kőhasználat a szakértők szerint csak erre az adott populációra jellemző, tanult viselkedésforma, és Cenni elmondása szerint a kövekkel való játék leginkább azért alakult ki, mert a jóllakott majmoknak sok szabadidejük volt. Feltehetően volt egy majom, aki elkezdte, és a többiek eltanulták egymástól a játékot.


Nyitókép: Közönséges makákók Bali szigetén. Fotó: Michael Jacobs/Art in All of Us/Corbis via Getty Images

#Tudomány-Tech#majmok#közönséges makákó#makákó#bali#indonézia#maszturbálás#kövek

Címlapról ajánljuk