tudomány-tech

Először növesztettek mesterséges embriót őssejtjekből

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 3. 20:40

Az egérőssejteket sikerült rávenni arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, béllel, agykezdeményekkel és dobogó szívvel.

Először alkottak egérőssejtekből „szintetikus embriót” tudósok: az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket rá lehet venni arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, amelyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található – írta a Guardian.

Az embriót azért nevezik szintetikusnak, mert megtermékenyített petesejt nélkül alkották meg, és várhatóan a közeli jövőben a tanulmányozása pontosabb ismereteket ad arról, hogy a természetes embriók szervei és szövetei hogyan fejlődnek ki.

A tudósok úgy vélik továbbá, hogy az eljárás révén csökkenhet az állatkísérletek száma, a jövőben pedig az emberi sejt- és szövetátültetések új forrásához lehet jutni. Leukémiás páciens bőrsejtjei például csontvelősejtekké alakíthatók át, hogy segítségükkel a betegséget meggyógyítsák.

Tavaly ugyanez a kutatócsoport mechanikus méhet fejlesztett, amely lehetővé tette, hogy természetes embriók napokon át növekedjenek az anyaállat méhén kívül.

A kutatás során egyes sejteket vegyi anyagokkal kezeltek, így olyan genetikai programjuk kapcsolt be, amellyel méhlepény vagy sárgatest fejlődött belőlük. Más sejtek beavatkozás nélkül alakultak más szervekké és szövetekké.

Az őssejtek többségéből nem alakult ki embriószerű struktúra, mintegy fél százalékuk azonban olyan gömbökké szerveződött, amelyben különböző szövetek és szervek növekedtek.

Amikor természetes egérembriókkal hasonlították össze őket, a szintetikus embriók belső felépítésük és genetikai összetételük szempontjából 95 százalékban megegyeztek velük. 

Amennyire a tudósok meg tudták ítélni, a kialakult szervek működőképesek voltak.

Jacob Hanna, a kutatás vezetője szerint a szintetikus embriók nem valódi embriók, nincs meg bennük a lehetőség, hogy élő állat fejlődjön ki belőlük, vagy legalább is nem volt meg akkor, amikor egerek méhébe ültették be őket.

Nyitókép: Weizmann Institute of Science / Youtube

#tudomány-tech#embrió#szintetikus

Címlapról ajánljuk