Tudomány-Tech

Papírvékony szerkezetek, Földön túli ellenállóság, csillagászati árak – összegyűjtöttük az órák legjeit

Dévai LászlóDévai László

2022. július 29. 17:32

Elképesztő, méregdrága órák, amiket nem igazán lehet a mindennapokban hordani, de azért jó, hogy léteznek. Akad köztük olyan is, ami akár bolygóközi utazásra is jó lehet, mivel kibírja a 15 ezer méteres mélységet, ami a Földön nem létezik. De olyan óra is készült már, aminek az ára az 1 milliárd forintot is meghaladja, és olyan is, ami annyira különleges, hogy nem is lehet megvásárolni. 

Nemrég megdöntötték a legvékonyabb mechanikus óra világrekordját, a Richard Mille legújabb, RM UP-01 Ferrari modellje mindössze 1,75 milliméter vastag lett, ezzel a teljesítménnyel nem kevesebb, mint 0,05 millimétert vertek az eddigi csúcstatóra, a Bulgari Octo Finissimo Ultra 1,8 milliméterére.

Papírvékony szerkezetek, brutális ellenállóság, csillagászati árak – összegyűjtöttük az órák világának legjeit
A eddigi csúcstartó Bulgari Octo Finissimo Ultrát letaszították a trónról. Fotó: Bulgari
Papírvékony szerkezetek, brutális ellenállóság, csillagászati árak – összegyűjtöttük az órák világának legjeit
Íme, az új csúcstartó, a Richard Mille RM-UP01 Ferrari. Fotó: Richard Mille

Ilyen vékony, megfelelő pontossággal, üzembiztosan működő mechanikus szerkezetet készíteni valóságos mérnöki csodának számít, már csak azért is, mert az órakészítéshez használt anyagoknak értelemszerűen vannak fizikai tulajdonságaik, amiket figyelembe kell venni a tervezéskor. A toknak például megfelelően rugalmasnak kell lennie, tekintve, hogy ennél a vékonyságnál sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy akár egy kisebb erőhatás kettéroppantsa az órát, a szerkezettel együtt.

Nyilván tudta ezt a gyártó is, ezért számos szilárdsági tesztet végeztek, a Richard Mille szerint az óra akár 5000 g-s erőhatásnak is képes ellenállni.

Ez az erő egyébként ezerszer nagyobb, mint amekkora egy Forma-1-es pilótára hat kanyarodás közben. Ennek ellenére a modell egyik legbravúrosabb megoldása a szerkezet, amit a Richard Mille Dominique Renaud és Giulio Papi segítségével tervezett meg és fejlesztett ki. A gátlómű újragondolásával és a titán egyensúlytengelynek köszönhetően a szerkezetet képesek voltak mindössze 1,1 milliméter vastagságúra összepréselni.

Papírvékony szerkezetek, brutális ellenállóság, csillagászati árak – összegyűjtöttük az órák világának legjeit
Fotó: Richard Mille

A tok formája lekerekített téglalap, aminek a középső részén felül lehet leolvasni az időt. A bal oldalon látható két számlapba integrált korona. A felsővel kiválaszthatjuk, hogy az időt akarjuk állítani vagy fel akarjuk húzni a szerkezetet, az alsóval pedig elvégezhető a művelet. A gyártó szerint egy teljes felhúzás nagyjából 45 órára elég.

Papírvékony szerkezetek, brutális ellenállóság, csillagászati árak – összegyűjtöttük az órák világának legjeit
Fotó: Richard Mille

Aki ilyen órára vágyik, annak nagyon kell figyelnie, hogy semmiképp se menjen vele vízbe, de még az esőtől is védeni kell, ugyanis mindössze 10 méteres vízállósságot garantál a Richard Mille, ami hétköznapi nyelven nagyjából annyit tesz: egy csep víz sem kerülhet rá, különben tönkremehet.

Az RM UP-01 Ferrari különkiadásból mindössze 150 darabot készítenek, darabja 1 888 000 dollárba, mostani árfolyamon több mint 755 millió forintba kerül.

A legkisebb óra tehát már megvan, de vajon kié a legnagyobb? Erre nincs egyértelmű rekord, furcsa módon ugyanis azért már korántsem akkora a versengés a gyártók között, hogy ki csinálja meg a világ legvastagabb óráját. A nagy órák esetében ráadásul más szempontok érvényesülnek, nem annyira a méret a lényeg, hanem a teljesítmény.

Félelmetes mélység

A 1960. január 23-án az amerikai haditengerészet hadnagya, Don Walsh és egy svájci oceanográfus Jacques Piccard a Trieste fedélzetén elérte a rekordnak számító 10 912 méteres mélységet a Mariana-ároknál.

A Trieste tengeralattjáróra egy karórát is rögzítettek, egy brutális külsejű, szándékosan erre a célre tervezett modellt. A Rolex Deep Sea Special vitán felül a gyártó legfurcsább modellje.

A megvastagított, teljesen átalakított tokon egy hatalmas kupola ékeskedik. Ezen az órán minden egyes részlet azt szolgálja, hogy a szerekezet kibírja a fenéken uralkodó, pusztító 1086 bar nyomást. Ez az érték azt jelenti, hogy odalent minden négyzetcentire mintegy 1,1 tonnás súly nehezedik. A hatvanas években a Rolex képes volt létrehozni egy olyan órát, ami kibírta ezt a mélységet és a felszínre visszatérve is működőképes tudott maradni, igaz cserébe a mindennapi életben gyakorlatilag hordhatatlan volt, mivel a hatalmas zafíralapú üveg nélkül is 35 milliméter vastag volt.

Aki ilyen órára vágyik, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Eleve a beszerzés is körülményes, eddig mindössze ötöt adtak el belőle aukción. Egy hatodikat 2021-ben kínáltak értékesítésre, akkor 2,6 millió dollárra becsülték az árát, de hogy a végső licit mennyi lett, az nem nyilvános. Mindenesetre a kikiáltási ár 1 milliárd forintja is tekintélyt parancsoló. 

2019-ben aztán a legmélyebbre merülő óra rekordját az Omega döntötte meg a Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professionallal.

Papírvékony szerkezetek, brutális ellenállóság, csillagászati árak – összegyűjtöttük az órák világának legjeit
Fotó: Omega

2019 májusában az amerikai Victor Vescovo expedíciója nem csak az órás merülés rekordját döntötte meg. A dallasi üzletember Limiting Factor nevű kabinja 10 935 mélyre merült, ezzel pedig 23 métert vert Picardék 1960-as rekordjára. Ezen a merülésen is ott volt egy óra, egészen pontosan a fent említett Omega, ami megjelenésében már jobban hasonlított egy mindennapi búváróra, mint a Rolex rekordere.

Papírvékony szerkezetek, brutális ellenállóság, csillagászati árak – összegyűjtöttük az órák világának legjeit
Fotó: Omega

A titán tokos Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional jól vizsgázott, a Vescovo tengeralattjáróját gyártó Triton nevű cég szerint az óra képes volna lemerülni akár 15 ezer méter mélyre is, de sajnos ezen a bolygón erre nincs lehetőség. Az óra nem kicsi, 28 milliméteres, így nem mondható kényelmes viseletnek.

Papírvékony szerkezetek, brutális ellenállóság, csillagászati árak – összegyűjtöttük az órák világának legjeit
Fotó: Omega

A gyártó elmondása szerint a tokfüleket alaposan meg kellett változtatni, mivel a stiftek, amelyekre rendes esetben a szíjak kerülnek, nem lettek volna biztonságosak az extrém mélységben. Ha a kis, általában fémből készült tartók kipattantak volna tokfülekből, akkor az óra könnyen a mélységben maradhatott volna. Az óra forgatható lünettája kerámiából, a rajta látható jelölések pedig folyékony fémötvözetből készültek.

Az óra sokáig nem volt kapható kereskedelmi forgalomban, de idén márciusban végül kiadtak egy lebutított verziót, ami „csak” 6000 méterre van hitelesítve. Az eredetihez leginkább hasonlító, NATO-szíjas modell ára 12 300 dollár lett, ami mostani árfolyamon majdnem 5 millió forintot jelent.

Mechanikus számítógép a csuklón

Manapság sokan azt hangoztatják, hogy teljesen felesleges karórákat hordani, mivel az időt a telefonunkról is le tudjuk olvasni. Csak úgy, mint azt, hogy hányadika, illetve, hogy milyen hónap van. Arról már nem is beszélve, hogy a telefonunkkal időt is mérhetünk, valamint ébresztőt is állíthatunk.

Az óragyártás csúcsa, a világ legkomplikáltabb órája ezekre mind képes, sőt még sokkal többre is.

A Vacheron Constantin 57260 egy olyan zsebóra, ami 57 komplikációval rendelkezik. A komplikáció lényegében funkciót jelent, ha úgy tetszik, ezek az órás világ alkalmazásai.

Papírvékony szerkezetek, brutális ellenállóság, csillagászati árak – összegyűjtöttük az órák világának legjeit
Fotó: Vacheron Constantin

Ez óra amellett, hogy mutatja az időt, egyebek közt

  • képes ébreszteni
  • számon tartja, hogy szökőévet írunk-e
  • hogy az adott hónap hány napos
  • hogy pontosan milyen nap van
  • követi a Gergely-naptárt és zsidó naptárt is
  • követi a holdfázist
  • 5 apró melódiát képes eljátszani
  • időt mér
  • 12 város időzónáját tartja számon
  • jelzi, hogy éjszaka vagy nappal van-e
  • hogy mikor kel és mikor fekszik a nap
  • hogy milyen hosszúak a nappalok és az éjszakák.

Az óra mindezt nem elektronika, nem áramkörök vagy internetkapcsolat segítségével képes megmutatni, hanem az úgynevezett „mechanikus memóriának” köszönhetően. Hihetetlen, de ezeket a funkciókat az óra csak és kizárólag mozgó alkatrészek által, lényegében előre programozva tudja.

Ebből az órából egyetlen darab készült, a Vacheron Constantin érthető módon nem jelölt meg árat sem az 57260-as mesterműhöz.

Nyitókép: Richard Mille

#Tudomány-Tech#karóra#richard mille#világrekord#omega#rolex#bulgari#ma

Címlapról ajánljuk