tudomány-tech

Az eddigi legidősebb HIV-pácienst sikerült meggyógyítani őssejtátültetéssel

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 12:06

 Ő a negyedik HIV-páciens, akin segített az eljárás.

 

A kaliforniai City of Hope rákklinika 66 éves HIV-fertőzött páciense leukémia miatt részesült csontvelő-transzplantációban, amelyhez az orvosok a HIV-vírussal szemben természetes védettséggel rendelkező donort kerestek. Ezzel az eljárással kezelték az első gyógyult beteget, a berlini páciensként emlegetett Timothy Ray Brownt is 2007-ben, írja az MTI. 

A névtelenséget kérő, City of Hope-páciensként azonosított férfi már a negyedik páciens, akit őssejtátültetéssel teljesen kigyógyítottak a fertőzésből. Közülük egyben ő a vírussal leghosszabb ideje, több mint harminc éve élő páciens. 1988-ban állapították meg nála a HIV-fertőzést. 

A páciens három és fél éve esett át a transzplantáción, és 2021 márciusától már nem részesül antiretrovírus-ellenes (HIV elleni) kezelésben. Immár több mint egy éve teljesen mentes a leukémáitól és a HIV-vírustól is. Idén ő már a második gyógyult HIV-fertőzött.

Az orvosok szerint az újabb gyógyulás arról tanúskodik, hogy idősebb HIV- és vérrákpáciensek előtt is szélesebbre tárulhat az őssejtkezelés lehetősége, különös tekintettel arra, hogy a donor nem állt rokonságban a beteggel.

Nyitókép: Getty Images

#tudomány-tech#hiv#aids#őssejt#őssejtátültetés

Címlapról ajánljuk