Tudomány-Tech

Már idén 8 milliárd ember lesz a Földön, jövőre pedig nem Kína lesz a legnépesebb ország

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 10:23

Friss előrejelzés egyenes az ENSZ-től.

Várhatóan eléri a világ népessége a nyolcmilliárdot november 15-ére az ENSZ gazdasági és társadalmi ügyek főosztályának hétfőn közzétett előrejelzése szerint – írja az MTI.

Az ENSZ előrejelzése szerint ráadásul 2023-ra már India és nem Kína lesz a Föld legnépesebb országa.

A Föld nyolcmilliárdodik lakosa születésének előrejelzése felhívja a figyelmünket arra, hogy vigyázzunk a bolygónkra, és elgondolkodtat, hogy milyen ügyekben nem teljesítjük még mindig az egymás iránti kötelezettségeinket – írta egy közleményében António Guterres, az ENSZ főtitkára konkrétumok említése nélkül.

Guterres szerint ez egyúttal lehetőség arra, hogy sokszínűségünket ünnepeljük, elismerjük közös emberségünket, és megcsodáljuk az egészségügy fejlődését, amely meghosszabbította az élettartamot, és jelentősen csökkentette az anyai és csecsemőhalálozást.

A Föld népessége 1950 óta a leglassabb ütemben nő jelenleg. A világ lakossága így is elérheti a 8,5 milliárdot 2030-ra, 2050-re a 9,7 milliárdot, 2080-ra pedig már 10,4 milliárdan fogunk a bolygónkon lakni.

Ezután egy csúcs jöhet, ami kitarthat egészen 2100-ig.

Míg számos fejlett országban a termékenység csökkenése figyelhető meg, a népességnövekedés több mint fele nyolc országban – a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és Tanzániában – koncentrálódik az ENSZ-előrejelzés szerint.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Tudomány-Tech#túlnépesedés#népesség#8 milliárd

Címlapról ajánljuk