Tudomány-Tech

Rájöttek, hogy miért nőtt drasztikusan a cápák és a cápatámadások száma az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2022. július 10. 20:32

A jelenség környezetvédelmi szempontból valójában nagyon is pozitív.

Egyre több cápát észlelnek az amerikai New York államhoz tartozó Long Island előtti vizekben, és ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog, ami a szakértők szerint nem feltétlenül rossz dolog – írta a Houston Chronicle.

A szakértők szerint a tisztább óceánok, a melegebb vízhőmérséklet és a cápák táplálékául szolgáló halak újbóli megjelenése a fő tényezők.

„Sokkal több cápa van, mint 10-15 évvel ezelőtt” - mondta Christopher Paparo, a Stony Brook Egyetem Tengeri Tudományos Központjának vezetője a Newsdaynek. A cápatámadások a térségben a közelmúltig nagyon ritkák voltak, az elmúlt évszázadban átlagosan 10 évenként körülbelül egyet jelentettek. Az elmúlt két hétben viszont két vízimentő szenvedett el cápaharapást, és egy harmadik személyt is megharaptak.

Az Egyesült Államokban 2021-ben 47 provokálatlan cápaharapást regisztráltak, ami 42 százalékos növekedést jelent a 2020-ban bejelentett 33 esethez képest – derült ki a Florida Természettudományi Múzeum nyilvántartásból.

Szakértők szerint a cápák számának növekedése annak a jele, hogy a természetvédelmi erőfeszítések sikerrel járultak hozzá az óceánok ökológiai egyensúlyának helyreállításához, miután a túlhalászás, a szennyezés és a részben az 1975-ös Cápa című film által inspirált, a cápák irtására irányuló mozgalom csökkentette a számukat.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#cápa

Címlapról ajánljuk