Tudomány-Tech

Szakértő: Ne próbáljon elúszni, ha cápával találkozik!

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 8:07

Nyugodtan kellene viselkedni és szembenézni a ragadozóval.

Egy 68 éves, osztrák állampolgárságú asszony egy román nyaraló is életét vesztette az egyiptomi Hurghadában cápatámadás következtében. Egyelőre nem tisztázott, hogy a két nőt ugyanaz az állat ölte-e meg, a tragédiák helyszíne 600 méterre van egymástól. Az osztrák Kronen Zeitung szakértőt kérdezett arról, hogy mit kell tenni akkor, ha cápával találkozunk. 

A lapnak Michael Mitic azt mondta: szokatlan, hogy egy cápa ilyen sekély vízben megjelenjen. Elképzelhető, hogy hajókról került valamilyen olyan rakomány a vízbe, ami odavonzotta őket. Ez már korábban is felvetődött. Hozzátette: a cápák is lehetnek betegek, elképzelhető, hogy emiatt viselkedett vagy viselkedtek így. Mitic a bécsi A Tenger Háza vízi állatkert vezetője.

Ha nyaralás közben cápával találkozunk, a legjobb, ha egyenesen állunk a vízben, és közvetlenül a cápára nézünk, mondta Mitic. 

Semmi esetre sem szabad elúszni

 – figyelmeztetett. A szakember szerint ilyen esetben olyan nyugodtnak kell maradni, amennyire csak lehetséges. Érdemes közvetlenül a cápára nézni, hogy az úgy érezze, hogy figyelik.

Mitic hozzátette: évente körülbelül 100-150 támadás történik, tíz halálos áldozattal. 

Egy halálos baleset a nyaralás felé vezető úton nagyobb valószínűséggel következik be, mint az, hogy megöl valakit egy cápa

– szögezte le.

A cápa egyébként nem szereti az ember húsának az ízét, azért haraphat, mert összetéveszti a fürdőzőt egy zsákmányállattal, erről többet is megtudhat a Fókusz riportjából:


Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#cápa#cápatámadás#szakértő

Címlapról ajánljuk