Tudomány-Tech

Szinte mindannyiunk arcán atkák szexelnek

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 7:38

Már majdnem szimbiózisban élnek az emberekkel. 

A Reading Egyetemen kutatói a világon elsőként térképezték fel az emberek több mint kilencven százalékán megtalálható Demodex follicularum atka genomját, és meglepő eredményre jutottak – jelentette a brit sajtó. A szőrtüszőkben, arcbőrön és a faggyúmirigyekben élő mikroszkopikus élőlények génvizsgálatából kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban állnak az emberekkel, mint azt korábban hitték.

A kutatás eredményei szerint a demodexek annyira összekapcsolódtak az emberekkel, hogy génkészletük a túléléshez szükséges minimumra szorult vissza, és máshol már nem is tudnának megélni:

az embereken születnek, élnek, szaporodnak és halnak meg.

A kutatók szerint a bőratkákat az emberekkel kialakított szoros kapcsolat miatt hosszútávon a kihalás fenyegeti – írta a kutatásról beszámoló Sky News.

Bár korábban úgy lehetett tudni, hogy a bőratkák felelősek különböző bőrproblémákért, a mostani kutatás ezt cáfolta. Sőt, a kutatás eredménye szerint az atkák a pórusok tisztán tartásával segítik megakadályozni az akne kialakulását.

A kutatás egyik szerzője, D.r Alejandra Perotti szerint „szeretni kell” ezeket az atkákat, hiszen azok az egyetlen állatok, amik egész életünkben a testünkön élnek, és „meg kell becsülnünk”, mert tisztítják a bőrünket. A kutató hozzátette:

Ezenkívül aranyosak is.
 

Nyitókép: Nanoclustering / Science Photo Library

#Tudomány-Tech#atka#bőr#bőratka#demodex

Címlapról ajánljuk