Tudomány-Tech

Nem tréfa: megfiatalították kísérleti egerek sejtjeit az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2022. június 4. 14:11

Tudományos áttörés történt.

Kísérleti egerek őssejtjeit változtatták felnőtt sejtekké az Egyesült Államokban, a Harvard Medical School molekuláris biológiai laboratóriumában, vagyis lényegében visszafordították az állatok öregedését – számolt be a tudományos áttörésről a CNN.

David Sinclair molekuláris biológus elmondása szerint fehérjék segítségével képesek egy felnőtt sejtet őssejtté változtatni. Őssejtek azok, amelyek még az anya méhében, a fejlődő embrióban fejlődnek ki, és még bármilyen sejtté (például szívizom- vagy agysejtté) képesek alakulni.

Sinclair csapatának első, 2020 végén közzétett eredményei során a kísérleteknél használt rossz látású, sérült retinájú öreg egerek hirtelen újra jól kezdtek látni, sőt látásuk időnként az utódaikéval vetekedett.

Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan univerzális folyamat lehet, amelyet az egész testben alkalmazni lehetne a korábbi korunk visszaállítására

– jelentette ki Sinclair, aki az elmúlt 20 évet az idő múlásának visszafordítására irányuló módszerek tanulmányozásával töltötte.

A tudós szerint ma már megvan a technológia ahhoz, hogy ne kelljen attól tartanunk, hogy 70-es éveinkben rákot, 80-as éveinkben szívbetegséget, 90-es éveinkben pedig Alzheimer-kórt kapnunk.

Sinclair laboratóriumában elsőként az sikerült elérni, hogy egy alomból származó egerek közül az egyiket genetikailag úgy módosították, hogy gyorsabban öregedjen. Ekkor merült fel annak lehetősége, hogy a folyamatot esetleg meg lehet fordítani. Vagyis a sejteket úgy programozni, hogy fiatalodjanak.

Az őssejtekké visszaváltozott felnőtt sejtek azonban elveszítik „identitásukat”. Elfelejtik, hogy vér-, szív- és bőrsejtek voltak, így a tökéletes visszafejlődés valójában nem lehetséges. Tehát egy „fiatalított” szívizom-sejt nem válik újra fiatal szívizom-sejtté.

A kutatók jelenleg is ennek a problémának a megoldásán dolgoznak, de mindennek ára is van: bizonyos esetekben a módosított genetikájú egerekben rákos daganatokat fejlődtek ki.

Biztonságosabb alternatívát keresve Yuancheng Lu, a Sinclair-labor genetikusa az alkalmazott négy genetikai faktor közül kiválasztott hármat, és genetikailag hozzáadta őket egy ártalmatlan vírushoz. Később ez a vírus juttatja be a genetikai anyagot a célzott sejtekbe.

A kísérletek során az egerek szemében a szemek sérült idegsejtjei megfiatalodtak, sőt új kapcsolatokat növesztette. Sinclair elmondása szerint laboratóriuma így visszafordította az öregedést az egerek izmaiban és agyában. Most az egér egész testének megfiatalításán dolgoznak.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#egér#őssejt#kísérlet

Címlapról ajánljuk