Tudomány-Tech

Na melyik az az állatfaj, ami úgy ismeri fel a barátait, hogy megissza a vizeletüket?

rtl.hurtl.hu

2022. május 26. 8:51

Elég vad kísérletet hajtottak végre a tudósok, és az eredmény is érdekes lett.

A delfinek képesek úgy felismerni a barátaikat, hogy megisszák a vizeletüket, derül ki egy texasi egyetem hiánypótló kutatásából. A tudósok eredetileg a delfinek füttyögéséről akartak volna többet megtudni: az állatok ezekkel azonosítják magukat közösségekben, gyakorlatilag ez a „nevük”.

A kutatás egy pontján viszont úgy döntöttek, hogy inkább egymás vizeletét itatják meg a delfinekkel, amiből kiderült, ennek íze alapján is képesek megkülönböztetni egymást az állatok, és megállapítani, hogy melyik egyedekkel vannak jóban, és melyikekkel nem.

Az ötlet azután jött, hogy elvetettek egy másik módszert: eredetileg ugyanis azt tervezték, hogy vízállósítanak egy tévét, leeresztik a medencébe, és azzal tesztelik, hogy a vizuális jelek alapján menyire ismerik fel egymást a delfinek.

Ezután jutott eszébe valamelyikőjüknek, hogy a delfinek gyakran nyitott szájjal úsznak keresztül abban a vízben, amibe korábban belevizelt egy fajtársuk. Célzottan is végeztek kísérleteket, hogy rájöjjenek, vajon ezt azért teszik-e, hogy felismerjék egymást az állatok. Kiderült, hogy igen.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#állat#vizelet#kísérlet#texas#delfin

Címlapról ajánljuk