Tudomány-Tech

„Ez a jövő” – a férfitestbe született transznemű nők hamarosan méhet kaphatnak, hogy gyereket tudjanak szülni

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 17:30

A forradalmi műtéti megoldásról egy indiai orvos beszélt. 

Egy indiai sebész megkísérel méhet ültetni transz nőkbe, hogy lehetőségük legyen teherbe esni – írja a LAD Bible. Az eljárás során a transz nők elhunytak méhét kapnák meg, vagy olyan transz férfiak méhét, akik nőből férfivá alakultak át.

Korábban csak egyszer fordult elő, hogy méhet ültettek egy transz nő testébe, de a beavatkozás után komplikációk léptek fel, amikbe a páciens belehalt.

Dr. Narendra Kaushik, aki egy újdelhiben működő nemátalakító klinikát vezet, elmondta a brit Mirrornak, hogy minden transznemű nő teljes értékű nő szeretne lenni, ebbe pedig beletartozik az anyaság is. Ehhez méháltütetésre van szükség, amit szerinte el lehetne úgy is végezni, mint egy egyszerű vesetranszplantációt. Az orvos nem árult el pontos ütemtervet és hogy ezt hogyan szeretné kivitelezni, de alapvetően pozitívan áll a beavatkozáshoz és nem veti el az ötletet.

Ez a jövő. Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ez pontosan mikor fog megtörténni, de egészen biztos vagyok benne, hogy valamikor a közel jövőben. Megvannak az erre vonatkozó terveink és nagyon optimisták vagyunk.

Arra a problémára, miszerint a transz nők természetes úton nem tudnak teherbe esni, Dr. Narendra Kaushik azt mondja, hogy beültetéses eljárással, kvázi lombikprogrammal lehetne orvosolni. Dr. Paulson, az Amerikai Reprodukciós Orvostudományi Társaság elnöke még 2017-ben azt állította:

Lennének további kihívások, de nem látok olyan nyilvánvaló problémát, amely ezt kizárná. Szerintem lehetséges lenne.

Ugyanakkor az általánosan elfogadott orvosi állápont a méhátültetés kapcsán az, hogy a transz nők teste nem alkalmas arra, hogy hagyományos úton kihordjon egy gyereket. Ennek fiziológiai okai vannak, a hormonháztartás, a petevezeték és még számos női és férfi testet megkülönböztető tényező miatt rendkívül kockázatos volna egy ilyen beavatkozás.

Nyitókép: illusztáció magicmine / iStock / Getty Images

#Tudomány-Tech#india#műtét#transznemű##méh

Címlapról ajánljuk