Tudomány-Tech

Megfejthették a hirtelen csecsemőhalál okát

rtl.hurtl.hu

2022. május 14. 21:21

Sok esetben a szülők minden óvintézkedést megtettek, de a gyermekük mégis meghalt. Ausztrál kutatók jöttek rá, mi okozhatta a halálukat. 

A hirtelen csecsemőhalál szindrómáról (SIDS) sokan azt gyanították, hogy azt az agy azon részének hibája okozhatja, amely az alvásból való ébredést és a légzést szabályozza. Az elmélet szerint, ha a csecsemőnek alvás közben leáll a légzése, ez a hiba megakadályozza, hogy a gyermek felébredjen. 

A Sydney-i Westmead Gyermekkórház kutatóinak sikerült megerősíteniük ezt az elméletet –  írja a hvg.hu Dobson Szabolcs gyógyszerész Facebook-bejegyzése alapján.

Az ausztrál kutatók minden SIDS-esetből származó mintát összehasonlítottak egészséges csecsemőktől vett vérrel. 

A butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim aktivitása a szülés után 2-3 nappal vett vérmintákban jelentősen alacsonyabb volt azoknál a csecsemőknél, akik SIDS-ben haltak meg, mint az élő csecsemőknél és más, nem SIDS-es csecsemőhaláloknál. 

Korábban azt mondták a szülőknek, hogy a SIDS megelőzhető, ha megfelelő óvintézkedéseket tesznek. Noha a biztonságos alvás továbbra is fontos a csecsemők védelmében, sok olyan gyermek volt, akinek a szülei minden óvintézkedést megtettek, de mégis meghalt SIDS-ben – írja Dobson Szabolcs.

Az elkövetkező években azok az orvosok, akik a SIDS-et tanulmányozták, valószínűleg a szűrővizsgálaton fognak dolgozni, hogy azonosítsák azokat a babákat, akiknél fennáll a SIDS fokozott kockázata. Remélhetőleg így teljesen megakadályozhatják a bekövetkezését – vélekedik posztjában a gyógyszerész.

Nyitókép: Facebook / The Children's Hospital at Westmead

#Tudomány-Tech#csecsemőhalál#enzimek#kutatócsoport#sidney#ausztrália

Címlapról ajánljuk