tudomány-tech

Moszkvába küldi a személyes adatokat a legfelkapottabb ingyenes profilkép-alkalmazás

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 11:30

Szakértő figyelmeztet: nem tűnik biztonságosnak a New Profil Pic nevű alkalmazás.

Már több százezer felhasználó alakította át Facebook-profilképét egy új, jelenleg rendkívül népszerű alkalmazással. A Daily Mail számolt be róla, hogy a New Profil Pic nevű alkalmazás mögött álló, Linerock Investments nevű cég székhelye az orosz védelmi minisztérium mellett található, nem messze a Vörös tértől.

Az alkalmazás lényege nagyjából annyi, hogy módosítja a feltöltött képet, és létrehoz egy újat, amely megosztható a közösségi médiában. Arról azonban vélhetően már nem tudnak a felhasználók, hogy adataikat az alkalmazás Moszkvába küldi. 

Jake Moore, az ESET globális kiberbiztonsági tanácsadója a lapnak azt mondta: 

Ez az alkalmazás valószínűleg egy módja annak, hogy nagy felbontásban rögzítsék az emberek arcát.

Hozzátette: megkérdőjelezne minden olyan alkalmazást, amely ekkora adatmennyiséget szeretne, „különösen egy olyan alkalmazást, amely nagyrészt ismeretlen és egy másik országban található.”

Az alkalmazás olyan adatokhoz jut hozzá, mint például a tartózkodási hely vagy a közösségi média felületeire feltöltött képek. A társaság adatvédelmi szabályzata kimondja, hogy „egyes személyes adatokat gyűjtünk, amelyeket Ön önkéntesen ad meg nekünk”. Hozzáteszik: „Gyűjtjük az Ön nevét, e-mail-címét, felhasználónevét, közösségi hálózatára vonatkozó információkat és egyéb információkat, amelyeket a regisztráció során ad meg.”

Az alkalmazás a fotós alkalmazások között első helyen áll az Apple App Store-ban és 25 ezer értékelést gyűjtött a Google Playen. A cég egyik szóvivője a Daily Mailnek azt mondta: vannak fejlesztőirodáik Oroszországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban is, azonban nem osztanak meg semmilyen felhasználói információt olyan módon, amely nem szerepel az adatvédelmi szabályzatukban. A képeket az Amazon szervereire küldik, azok senki számára nem láthatók, két hét után törlődnek, állította.

Nyitókép: New Profil Pic app

#tudomány-tech#adathalászat#facebook#profilkép#oroszország

Címlapról ajánljuk