Tudomány-Tech

Cicákról és palacsintáról igen, de a háborúról egy szót sem ejt Oroszország hivatalos Twitter-oldala

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 28. 13:38

Óriási elánnal cukiskodik az ország a közösségi oldalon, miközben a hadserege lerohan egy független államot, és háborús bűncselekményeket követ el.

Február 28-án bejelentette a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, vizsgálatot indít arról, hogy Oroszország háborús bűncselekményeket követ-e el Ukrajnában. Ekkor még csak pár napja tartott az invázió, de már záporoztak a szankciók, és civil halottakról is lehetett tudni.

Emellett Oroszország hivatalos, állami kézben lévő Twitter-oldala is tett egy óriási horderejű bejelentést: arról, hogy elkezdődött az orosz palacsinta hete.


A Facebookkal és az Instagrammal ellentétben a Twitter még elérhető az országban, de a platform pár hete bejelentette, hogy korlátozni fogják az orosz kormányzathoz köthető fiókokat. Nem tudni, hogy az ország hivatalos fiókját is büntetik-e majd (főleg a teljes „szólásszabadságot” hirdető új tulajdonos, Elon Musk alatt), hiszen annak tartalma nem félrevezető vagy káros,

csak épp érthetetlen és nevetséges.

A megosztott tartalmakat végigböngészve látható, hogy az oldalon egy szót sem ejtettek az orosz-ukrán háborúról, helyette inkább afféle cukiskodó, turistacsalogató országimázs-platformként használják, amiben a háború tombolása sem gátolja őket.

E cikk írásakor a legfrissebb tartalom a Szojuz 2.1a rakéta kilövéséről szól, utána pedig rögtön egy klasszikus cicás poszt érkezik. „Wazzup? (magyarul Mizu?)” – teszik fel a kérdést angol nyelven, és arra bátorítják az oldalt böngészőket, hogy köszönjenek a kedves macseknak.


Az Ukrajna elleni háborút „nácimentesítéssel” is indokló Oroszországtól egészen áthallásos az a poszt, ami annak az évfordulóját ünnepli, hogy a vörös hadsereg Berlinben elért a Reichstag épületéhez 1945-ben. A fiók emlékeztet, hogy „itt kezdődött a barbár náci menetelés a kommunizmus ellen”, és felidézik, amikor „a győzedelmes vörös zászló lengett a német parlament felett”.

Ezen kívül az oldal tele van nosztalgikus és vicces posztokkal:

  • Április 26-án, amikor az ENSZ bejelentette, hogy nyolcmillióan veszíthetik el otthonukat a háború miatt, egy sportoló nagypapáról tettek közzé videót.
  • Április 23-án rakéta csapódott egy lakóépületbe Odesszában, meghalt hat ember, köztük egy három hónapos csecsemő az édesanyjával együtt. Ekkor fedezték fel a második tömegsírt Mariupolban. Az Oroszország-twitteren a tojásfestésről osztottak meg hasznos tudnivalókat.
  • Április 21-én Zelenszkij arról beszélt, hogy még mindig 120 ezer civil van az ostromlott Mariupolban. Oroszország: Boldog születésnapot Leninnek, akit az „eltérő vélemények” ellenére tisztelet illet!
  • Április 9: Oroszország a valóságban bezáratta az Amnesty International és több emberi jogi szervezet irodáit. Oroszország az interneten virágzó tulipánokról osztott meg képet. 
  • Március 23-án közölte az Egyesült Államok, hogy szerintük is követettek el orosz katonák háborús bűnöket, Putyin bejelentette a gázultimátumot. Oroszország Twitter-posztjában két félmeztelen férfi edzett a hóban egy medve társaságában. 


A tweetekre adott válaszokban rendszerint több az oroszkritikus, háborúellenes megnyilvánulás, mint az orosz állam által éppen ajánlott érdekes tartalmak iránti rajongás. A medvés videó alá például csak annyit írt valaki: „Remélem, a medve az ukránokat támogatja.”

Ahogy korábban a Fókusz is beszámolt róla, a háború Ukrajna mellett a kibertérben is folyik:


Nyitókép: Twitter

#Tudomány-Tech#orosz-ukrán háború#oroszország#twitter#cica#poszt#turizmus#elon musk#ma

Címlapról ajánljuk