Tudomány-Tech

A tudomány jelenlegi állása szerint nincs rá mód, hogy úgy nyissunk ketté egy Oreót, hogy mindkét kekszre ugyanannyi krém jusson

Dévai LászlóDévai László

2022. április 26. 19:15

Ilyen problémákkal is foglalkozik az MIT.

Crystal Owens és csapata a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) az Oreo keksz szinte összes fajtáját tesztelték, és ki merik jelenteni: nincs az a precíz csavarási technika, amellyel úgy lehetne kettéválasztani a két kekszet, hogy mindkettőre egyenlő krém jusson – írja a CBC.

Owens elmondta, sokáig azt gondolta, hogy létezik olyan módszer, amellyel ez kivitelezhető, de az elmúlt időszak tapasztalatai azt mondatják vele, hogy ez lehetetlen.

Az MIT gépészmérnöki doktorjelöltje szerint az Oreo krém erősebb, mint amilyen ragadós, ezért a leválasztás során az egyik kekszre ráragad, a másikról pedig leválik. A kutatócsoport az eredményeit a Kitchen Flows magazinban közölte, a Physics of Fluids tudományos folyóirat különszámában.

Owens, akinek egyébként a folyadékok mechanikája a szakterülete, egy reométer nevű műszerrel vizsgálta az Oreo keksz és krém viszonyát. Ezzel a géppel próbálták kikísérletezni azt a tökéletes forgatási mechanizmust, ami két egyenlő részre választja el a krémet, de nem jártak sikerrel. 

Owens ellenpéldának felhozta a 3D-nyomtató tintáját, amivel könnyedén egyenletes eloszlás érhető el.

A gépészmérnök szerint a krém nagy része mindig vagy az egyik, vagy a másik oldalra kerül, még laboratóriumi, tökéletes körülmények között is. A kísérleteket mindig új, frissen kibontott kekszekkel végezték, a csomagokat pedig a nyitásig megfelelő hőmérsékleten tárolták.

A kutatók azt is megmérték, hogy a keksz hogyan olvad szét tejben. Összesen öt másodpercig tunkolták tejbe az édességet, azután kivették a folyadékból. A tesztekből kiderült, hogy az áztatás után Oreo akkor is szétmállik, ha nem hagyják a tejben. Noha Owens tanulmánya nem hozta meg a várt eredményeket, azt mondja, hogy az eredmények nem utáltatták meg vele az Oreót.

Owens elmondása szerint a jövőben is folyadékdinamikával szeretne foglalkozni, és jelenleg egy olyan fagylalt kifejlesztésén gondolkodik, ami a nyári hőségben sem olvad el.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Tudomány-Tech#oreo#Bulvár#keksz#krém#mit#egyetem#kutatás

Címlapról ajánljuk